Ο ρωσικός στρατός σταμάτησε να παραγγέλνει το περίφημο Καλάσνικοφ (ΑΚ-47) για το οπλοστάσιό του. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης όλοι προσπαθούν να μην το μάθει ο σχεδόν 92 ετών δημιουργός του, Μιχαήλ Καλάσνικοφ.
«Δεν τολμάμε να του το πούμε, το νέο ίσως να τον σκοτώσει»
, δήλωσαν συγγενείς του στην εφημερίδα «Ιζβέστια».
Το «αυτόματο Καλάσνικοφ» _ εξ ου το «ΑΚ» _ προέκυψε από μια ιδέα που είχε ο λοχίας Καλάσνικοφ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για ένα όπλο φθηνό, απλό, αξιόπιστο και ανθεκτικό σε ακραίες συνθήκες (ζέστη, κρύο, υγρασία, άμμος) το οποίο θα έμπαινε στην υπηρεσία του αγώνα της μητέρας Ρωσίας κατά του φασισμού. Η μαζική παραγωγή του για τον ρωσικό στρατό ξεκίνησε το 1947 _ εξ ου το «47» _ και έκτοτε παραμένει το όπλο με την μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο (ρεκόρ που επιβεβαιώνει και το βιβλίο Γκίνες). Εχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 70 εκατ. Καλάσνικοφ στις διάφορες εκδοχές του, πολλά από τα οποία οι Ρώσοι μοίρασαν συχνά δωρεάν σε κάθε αντιαμερικανικό κίνημα στον κόσμο.
Επίσημες και ανεπίσημες εκδοχές του ΑΚ-47 κατασκευάζονται σε αρκετές χώρες. Σύμφωνα με τον ρώσο κατασκευαστή του, το ΑΚ-47 χρησιμοποιείται σήμερα από τον στρατό και στις ειδικές δυνάμεις περισσότερων από 100 χωρών. Το Καλάσνικοφ αποδείχτηκε τόσο κρίσιμο για την επιτυχία του αντάρτικου κινήματος στη Μοζαμβίκη που η εικόνα του ενσωματώθηκε στη σημαία της χώρας.
Το 2009, ο ίδιος ο Καλάσνικοφ δήλωσε σε συνέντευξή του προς το CNN ότι οι κύριες αρετές του όπλου του είναι η απλότητα και η αξιοπιστία. «Είναι χίλιες φορές δυσκολότερο να κάνεις απλά πράγματα απ’ όσο περίπλοκα», είπε. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ένας στρατιώτης δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου. Χρειάζεται ένα απλό και αξιόπιστο όπλο. Οπως ακριβώς και ένας ακαδημαϊκός, αν βρίσκεται στη μάχη. Δεν έχει χρόνο να σκεφτεί πώς θα χρησιμοποιήσει ένα περίπλοκο όπλο και να πατάει πολλά κουμπιά όταν ο εχθρός προελαύνει εναντίον του».