Απεργούν σήμερα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το 29% των δασκάλων Δημοτικού και το 22% των καθηγητών Γυμνασίου δεν εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί στις τάξεις.

Από το 2007, περίπου 65.000 θέσεις εργασίας έχουν καταργηθεί στην εκπαίδευση στο πλαίσιο προγράμματος για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, το οποίο προβλέπει την μη αντικατάσταση ενός στους δυο δημόσιους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα προτού το παρουσιάσουν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, προβλέπει την περαιτέρω μείωση 14.000 θέσεων εργασίας τον επόμενο χρόνο.

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι πλήττεται η ποιότητα της εκπαίδευσης καθώς αυξάνεται κατά πολύ ο αριθμός των μαθητών στην τάξη και κάποιες τάξεις χρειάζεται να συγχωνευτούν. Σύμφωνα με τους ίδιους, περισσότερο έχουν πληγεί τα σχολεία της περιφέρειας.

Τον Ιούνιο τα συνδικάτα κήρυξαν απεργία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «γονάτισε» τη δημόσια εκπαίδευση.
«Η πολιτική αυτή συντηρεί ένα άνισο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο μας αποτρέπει από το να αντιμετωπίζουμε την ακαδημαϊκή αποτυχία» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών, το SNUIPP, ανακοίνωσε ότι περίπου το 54% των εκπαιδευτικών έχουν δηλώσει συμμετοχή στην απεργία στην οποία επίσης δήλωσαν συμμετοχή και πέντε σωματεία δασκάλων και καθηγητών του ιδιωτικού τομέα. Δεκάδες διαδηλώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και στα γαλλικά εδάφη εκτός της χώρας.

Η Γαλλία αριθμεί περίπου 850.000 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.