Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρώην κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και στενή σύμμαχος του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, αναλαμβάνει για πρώτη φορά τα ηνία της ρωσικής Ανω Βουλής, κατακτώντας ένα από τα σημαντικότερα – σε θεωρητικό επίπεδο – πολιτικά αξιώματα στη χώρα.

Η 62χρονη Ματβιένκο εξελέγη ομόφωνα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιου της Ρωσίας, στο οποίο κυριαρχεί η Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν.

Η πρώην κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, γενέτειρας του Πούτιν και δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα. Εχει διατελέσει πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα

Ο προηγούμενος πρόεδρος της Ανω Βουλής, Σεργκέι Μινόροφ, είχε αποπεμφθεί το Μάιο μετά την άσκηση κριτικής στην Ματβιένκο, περιγράφοντας την Αγία Πετρούπολη ως μία από τις πιο διεφθαρμένες πόλεις της Ρωσίας.


Για να τον αντικαταστήσει η Βαλεντίνα Ματβιένκο έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Αυγούστου, εξασφαλίζοντας μία αμφιλεγόμενη νίκη με ποσοστό άνω του 95% των ψήφων – εν μέσω κατηγοριών της αντιπολίτευσης για νοθεία.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έχει περιορισμένες εξουσίες και θεωρείται ευρέως ως το σώμα που τυπικά επικυρώνει τους νόμους που υιοθετεί η Δούμα (Κάτω Βουλή).