Η Τουρκία ζήτησε τη Δευτέρα από την κυπριακή κυβέρνηση να διακόψει αμέσως τις έρευνές της για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου, απειλώντας να διεξάγει δικές της έρευνες στην περιοχή υπό την προστασία πολεμικών σκαφών.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Tανέρ Γιλντίζ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η σχεδιαζόμενη υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Αγκυρας και του ψευδοκράτους θα οδηγήσει την τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO να επιδιώξει την παρουσία της στα ανοικτά της Βόρειας Κύπρου.

«Είμαστε σε θέση να πούμε ότι πλοία του τουρκικού ναυτικού ενδεχομένως να συνοδεύσουν τα σκάφη που πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο θάλασσα» είπε ο Γιλντίζ.

Αργότερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για τα Ηνωμένα Έθνη, όπου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι έρευνες της Τουρκίας στην περιοχή όπου θα οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος, ενδέχεται να ξεκινήσουν «και εντός της εβδομάδας».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ ότι ανακήρυξαν ζώνη ερευνών στην περιοχή, γεγονός που υποχρεώνει την Αγκυρα να πράξει το ίδιο με τα Κατεχόμενα.

«Αυτό μπορεί να συμβεί και εντός της εβδομάδας και θα αρχίσουμε τις σχετικές έρευνες» εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας ελέγχουν την περιοχή.