Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία χθες κοντά στη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη με πρόθεση να «καταλάβουν» την οδό, σύμβολο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, για να διαδηλώσουν εναντίον της απληστίας, της διαφθοράς και της περιστολής των δαπανών στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αλλά η προσπάθειά τους εμποδίστηκε από τις αρχές, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, νέοι στην πλειονότητά τους, ήθελαν να στρατοπεδεύσουν στον δρόμο όπου βρίσκεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να εκφράσουν την οργή τους εναντίον του οικονομικού συστήματος που λένε ότι ευνοεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς.

«Το μόνο πράγμα που έχουμε κοινό είναι πως είμαστε το 99% του πληθυσμού και δεν θα ανεχόμαστε πλέον την απληστία και την διαφθορά του 1%», ανέφερε ανακοινωθέν στον ιστότοπο «Occupy Wall Street».

Το κίνημα ιδρύθηκε από το online περιοδικό Adbusters τον Ιούλιο και οι διοργανωτές ήλπιζαν να μετατρέψουν την Γουόλ Στριτ και το Λόουερ Μανχάταν σε μια «αμερικανική πλατεία Ταχρίρ» ή έκαναν παραλληλισμό με το κίνημα των Αγανακτισμένων στην Ισπανία.

Όμως η αστυνομία απέκλεισε όλους τους δρόμους που οδηγούν στην Γουόλ Στριτ και όλους τους κοντινούς δρόμους, όπου εδρεύουν μεγάλες τράπεζες, πολύ προτού αρχίσουν να φθάνουν οι διαδηλωτές.

Το μεσημέρι περίπου 700 άνθρωποι, πολλοί με σακίδια και υπνόσακους, είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην Γουόλ Στριτ και αναζητούσαν κάποιο σημείο για να στρατοπεδεύσουν, περίπου 1 χλμ. από το χρηματιστήριο. Ο αριθμός τους πάντως ήταν αρκετά χαμηλότερος από ό,τι ήλπιζαν οι διοργανωτές, που περίμεναν 20.000 άνθρωποι να «πλημμυρίσουν» τη συνοικία για μια πολύμηνη κατάληψη.

«Αυτή είναι μια διαδήλωση εναντίον της απληστίας των αφεντικών, και ερχόμαστε στην Γουόλ Στριτ διότι η Γουόλ Στριτ είναι το Σημείο Μηδέν της επιχειρηματικής απληστίας», δήλωσε η Τζούλια Ρίβερ Χιτ, φοιτήτρια φιλοσοφίας, 22 ετών. «Είμαστε εδώ για να πούμε ότι φτάνει, δεν θα το ανεχτούμε άλλο», πρόσθεσε.

«Φτάνει πια η διαφθορά», «Σταματήστε τις περικοπές» και «Η Νέα Υόρκη λέει όχι στην απληστία της Γουόλ Στριτ», έγραφαν κάποια από τα πανό που ανήρτησαν οι διαδηλωτές στο Τρίνιτι Πλέις, τον τόπο που επέλεξαν οι διαδηλωτές, περίπου 300 μ.από την Γουόλ Στριτ.

Η κινητοποίηση σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ -που πασχίζουν ακόμα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση του 2008 και αντιμετωπίζουν ένα ιλιγγιώδες χρέος- προχωρά σε μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών για να μειώσει το έλλειμμα ενώ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει πάνω από το 9%.