Κανένας δεν µπορεί να διαφωνήσει µε τη διαπίστωση ότι όσο διαρκούν εγκλήµατα µίσους, εχθρικής αδιαλλαξίας ή εθνικής κάθαρσης η ανθρωπότητα δεν µπορεί να επαίρεται για τον πολιτισµό της. Και, δυστυχώς, εγκλήµατα αυτού του είδους συνεχίζονται ως τις µέρες µας – µπορεί µακράν της Ευρώπης, αλλά εν τούτοις συνεχίζονται.Οπως πολύ συνετά και µε σοφία σηµειώνει στο τελευταίο βιβλίο του ο Οικουµενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολοµαίος, «σ’ αυ τόν τον πλανήτη που δηµιούργησε για όλους µας ο Θεός υπάρχει χώρος για όλους», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο είναι ικανή η φαυλότητα να υποβιβάσει στο έσχατο σηµείο την ανθρώπινη φύση.

Οι µαρτυρίες που παρατίθενται προ έρχονται από φακέλους του ΥΠΕΞ µε ένδειξη «Ναζιστές εγκληµατίες πολέ µου» και αφορούν αλληλογραφία του έλληνα εκπροσώπου στα Ηνωµένα Εθνη και του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκληµάτων Πολέµου (Greek Νational War Crimes Office).

Στους συγκεκριµένους φακέλους του ΥΠΕΞ καταγράφονται εγκλήµατα σε πά νω από 60 πόλεις και χωριά της ελληνικής επικράτειας, ανεβάζοντας τον αριθµό των κατηγορουµένων σε εκατοντάδα και πλέον. Αναλυτικότερα, αναφέρονται οι περιπτώσεις κατά υποφάκελο (1946 / 1.3, τµήµα 1/1, 2, 3 και 4).

1. Βοιωτία – Κωπαΐδα, Δοµβραίνα Βρασταµίτες και Αλίαρτος: Κατηγορούµενος ο διοικητής της Εταιρείας Κωπαΐδος Otto ή Orst Magers για δολοφονίες αµάχων, πλιάτσικο, απρόκλη τες καταστροφές ιδιωτικής περιουσίας και εκτέλεση 50 οµήρων στους Βραστα µίτες. Ο Κιουσόπουλος σηµειώνει στην έκθεσή του µε αρ. 19 ότι ο Magers είχε εγκατασταθεί µερικά χρόνια προτού ξεσπάσει ο πόλεµος ως γεωπόνος στην πε ριοχή, απεδείχθη όµως ότι ήταν µυστικός πράκτορας της Γκεστάπο που ενεδύθη αµέσως τη στολή του γκεσταπίτη και ανέλαβε τη διεύθυνση της Βρετανικής Εταιρείας Κωπαΐδος πουλώντας στη µαύρη αγορά σηµαντικό µέρος της περι ουσίας της προς ίδιον όφελος.

Δίστοµο: Πάνω από 1.000 νεκροί, από τα γνωστότερα εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας. Το χωριό ισοπεδώθηκε. Κατηγορούµενοι ο πτέραρχος Helmuth Felmy και ο συνταγµατάρχης Frans. Επί σης οι διαβόητοι Ες Ες ταγµατάρχης Rickert, ανθυπολοχαγός Zabel και αρχιλοχίας Willy Yannis. Συνεργός η µεταφράστρια των Ες Ες Johanna.

Σπερχειάδα: Σφαγή 26 υπέργηρων που δεν µπόρεσαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Πλιάτσικο οικιών και τοποθέ τηση ναρκών που αποδεκάτισαν όσους επέστρεψαν στο χωριό.

Λιβαδειά: Κατηγορούµενοι ο Hauptwann Hollmann, οι υπολοχαγοί Bockl, Hilbig και Rode, ο αρχιλοχίας των Ες Ες Willy Yannis και ο γραµµατέας Karl Paar για δολοφονίες αµάχων, οµηρεία, πλιάτσικο και πυρπολήσεις οικιών.

2. Αχαΐα – Βραχνέικα, Καµίνια, Θεριανό: Κατηγορούµενοι για εκτελέσεις αµάχων οι αξιωµατικοί του Συντάγµατος Κυνηγών Langer και Schweitzer.

Καλάβρυτα: Η πόλη-σύµβολο όπου συντελέστηκε ένα από τα µεγαλύτερα εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας µε περισσότερους από 700 νεκρούς (όλος ο ανδρικός πληθυσµός πλην δεκατριών που επέζησαν από τα τραύµατά τους κατά την εκτέλεση). Επιπλέον, 65 από τα 70 σπίτια της πόλης πυρπολήθηκαν αφού προηγουµένως λεηλατήθηκαν από καθετί πολύτιµο υπήρχε σε αυτά, µαζί και τα ζωντανά κάθε νοικοκυριού.

Κατηγορούµενοι ο στρατηγός Neubacher, στρατιωτικός διοικητής Πα τρών, ο σύνδεσµος µε τους Ες Ες λοχαγός Grohman, ο λοχαγός Dannhausen, ο ταγµατάρχης Ehrenberger, ο συνταγµατάρχης Wölfinger, οι ανθυπολοχαγοί Jacobs Pless και Franke, ο αγνώστου βαθµού Lang και το πολιτικό προσωπικό της διοίκησης Πατρών αποτελούµενο από τους Bock, Koch, Borsdorf, Döhnert, Bruan και Müller.

3. Αρκαδία –Τρίπολη: Κατηγορούµενοι οι αξιωµατικοί της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών Dauner και Starks για εκτε λέσεις πολιτών. Στη διάρκεια του πολέµου o Starks θησαύρισε από χρήµατα που αποσπούσε για να σώσει δήθεν τις ζωές µελλοθανάτων.

Μεγαλόπολη: Κατηγορούµενος ο λοχαγός Guntle για δολοφονίες αµάχων στην πόλη και στο κοντινό χωριό Γέφυρα. Επίσης ο ταγµατάρχης Donher Krombois για εκτελέσεις αµάχων άνευ δίκης.

4. Γρεβενά: Κατηγορούµενος για εκτελέσεις αµάχων ο Ες Ες Diorner, µε έδρα τον Βόλο. Ο ίδιος ευθυνόταν και για την πυρπόληση οικιών στην πόλη.

5. Βέροια: Κατηγορούµενοι οι αξιωµα τικοί της Κοµαντατούρ Diemre, Budde και Marxen για εκτελέσεις αθώων πολιτών.

6. Αργος: Κατηγορούµενος ο ταγµατάρχης Gaspar, διοικητής της 117ης Με ραρχίας, για βασανιστήρια και εκτελέσεις ως αντίποινα για ενέδρα σε βάρος τριών γερµανών στρατιωτών που έστησαν οι αντάρτες της περιοχής.

7. Διδυµότειχο: Κατηγορούµενοι οι αξιωµατικοί της Γκεστάπο Künle και Bose για εκτελέσεις 12 αµάχων ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση αντάρτικων οµάδων στην περιοχή. Επίσης οι Bechan και Von Kruse της Στρατιωτικής ∆ιοίκησης Εβρου για τον εκτοπισµό 800 εβραίων της πόλης που εξοντώθηκαν στα κρεµατόρια.

8. Κυπαρισσία (χωριό Τερψιθέα): Κατηγορούµενος ο Karl Dietrich του 1008ου Τάγµατος Ιππικού για το ξεκλήρισµα µιας ολόκληρης οικογένειας (του Ν. Αναγνωστόπουλου), από το επτάµηνο βρέφος ως την υπέργηρη κατάκοιτη πρόγονή του, ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση ανταρτών της περιοχής.

9. Εδεσσα: Κατηγορούµενος ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής, συνταγµατάρχης Von Iberlein για δολοφονίες αµάχων και λεηλασίες οικιών ύστερα από πλιάτσικο.

Σοβαρότερο κατηγορητήριο εξεδόθη επίσης σε βάρος του Karl Hilzinger για δολοφονίες αµάχων της πόλης, εγκλεισµούς και εθνολογική αλλοίωση του πληθυσµού σε συνεργασία µε τη διαβόητη βουλγαρική ΟΧΡΑΝΑ.

10. Μήλος: Κατηγορούµενος ο αξιωµα τικός του Ναυτικού Hans Kawelmacher για εκτελέσεις αθώων ως αντίποινα σε πράξεις σαµποτάζ αποθηκών πετρελαίου των ναζιστών ύστερα από βύθιση τάνκερ λόγω αεροπορικών επιδροµών των Συµµάχων.

11. Ναυπλία (χωριά Μέρµπακας, Δένδρα και Πλατάνι): Κατηγορούµενος ο επικεφαλής της φρουράς Pust για λεηλασίες οικιών και εκτελέσεις πολιτών.

12. Κορινθία: Κατηγορούµενοι ο ταγµατάρχης Von Mansdorf και ο λοχίας των ιταλών καραµπινιέρων Andrea Rossi για εκτελέσεις, εγκλεισµό και βασανιστήρια αµάχων, ο πρώτος στο Ξυλόκαστρο και ο δεύτερος στο Κιάτο.

13. Σκύρος: Κατηγορούµενος ο λοχαγός Giovanni Lamfre για εκτελέσεις πολιτών.

14. Σάµος: Κατηγορούµενοι οι ιταλοί αξιωµατικοί, συνταγµατάρχης Ιππικού Ungaro Mario, λοχαγός Cesare Troti και υπολοχαγός των καραµπινιέρων Antonio Lamberti για εκτελέσεις αµάχων στο χω ριό Καστανιά.

15. Κέρκυρα: Κατηγορούµενος ο υπολοχαγός Ernest Sloiter για πράξεις τροµοκρατίας και εκτελέσεις αµάχων καθώς και δύο ελλήνων αξιωµατικών κατά την τελευταία ηµέρα αποχώρησης των γερµανικών στρατευµάτων.

16. Χίος: Κατηγορούµενος ο διοικητής της Κοµαντατούρ Wisbar ή Wissmar για βασανιστήρια προς απόσπαση πληροφοριών σε βάρος ντόπιων ψαράδων και του προέδρου της Κοινότητας Λιθίου.

ΣΤΟ ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ
Η βύθιση του ατµοπλοίου «Πηλεύς»

Οι κατηγορίες που, βάσει µαρτυριών επιζώντων, προσήψε το «Ελληνικόν Εθνικόν Γραφείον Εγκληµάτων Πολέµου», του οποίου προΐστατο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ∆. Κιουσόπουλος, ήταν: βιασµοί, βασανιστήρια και σφαγές αµάχων, λεηλασίες περιουσιών, πυρπόληση ολόκληρων πόλεων και χωριών, οµηρείες πολιτών ή καταναγκασµός σε εργασία, εκτοπισµός και εξόντωση των Εβραίων της χώρας σε στρατόπεδα θανάτου, και, σε µία περίπτωση, καταβύθιση ενός ελληνικού ατµοπλοίου («Πηλεύς») που έπλεε για λογαριασµό του βρετανικού υπουργείου Πολέµου στα νερά του Β. Ατλαντικού από γερµανικό υποβρύχιο (U852) µε αποτέλεσµα τον θάνατο 8 Βρετανών και 16 Ελλήνων αξιωµατικών. Οι ελάχιστοι επιζώντες από την τορπίλη που έπληξε τον Πηλέα τον Ιανουάριο του 1944 εκτελέστηκαν όλοι, πλην δύο που διέφυγαν (οι Αντώνιος Λιόσσης, υποπλοίαρχος Ε.Ν., και ∆ηµήτριος Αργυρός, ναύτης). Οι τελευταίοι, στο Μεικτό Ελληνοβρετανικό Ναυτοδικείο που έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1945, έστειλαν µε τις καταθέσεις τους τρεις εκ των κατηγορουµένων Γερµανών «…εις θάνατον δι’ απαγχονισµού» οι οποίοι «εξετελέσθησαν εν Αµβούργω την 30ην/11/1945» (ΑΠ 162, 23 Οκτ. 1946 Κ. Α. Σαυρόπουλος, Ελληνας Αντιπρόσωπος στην Επιτροπή Εγκληµάτων Πολέµου των Η.Ε., από Λονδίνο).

Η κυρία Φωτεινή Τομαή είναι ιστορικός, πρεσβευτής σύμβουλος Α’ στο υπουργείο Εξωτερικών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ