Μήνυμα προς τη Συρία και μάλιστα σε υψηλούς τόνους απέστειλε την Παρασκευή από τη Λιβύη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι οι ημέρες των δυναστών της είναι μετρημένες. Κάλεσε δε το Ιράν να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στην παραδοσιακή του σύμμαχο Δαμασκό.

Από την πρωτεύουσα Τρίπολη τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε ευθέως κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ παραλληλίζοντας εμμέσως την τύχη του με αυτή του Μουαμάρ Καντάφι.

Μιλώντας σε πλήθος που τον επευφημούσε σε μια κεντρική πλατεία της Τρίπολης είπε ότι «εσείς είστε εκείνοι που έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη και τη βούληση του λαού».

«Μην το ξεχάσετε: εκείνοι στη Συρία που καταδυναστεύουν το λαό δεν θα είναι σε θέση να σταθούν στα πόδια τους», πρόσθεσε.

Ακόμη, όπως είπε στο πλήθος που φώναζε «Τουρκία! Τουρκία!», «τα απολυταρχικά καθεστώτα εξαφανίζονται, έρχεται η εξουσία του λαού».

«Αυτοί που επιτίθενται στο λαό τους με τανκ και όπλα δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στην εξουσία», είπε ακόμα σε συνέντευξη Τύπου. «Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ τελικά θα το πληρώσει», όπως στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Συρία.

Η Τουρκία, η οποία διατηρούσε επί αρκετά χρόνια φιλικές σχέσεις με τη Συρία, έλαβε αποστάσεις από το καθεστώς της Δαμασκού μετά την αποτυχία των διπλωματικών της προσπαθειών για να σταματήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις καταστολής.

Βολές και κατά του Ιράν

Παράλληλα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να αλλάξει τη στάση υποστήριξης προς το καθεστώς της Δαμασκού.

«Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν εντάσεις με το Ιράν. Ωστόσο στο θέμα της Συρίας, τούς έχω προειδοποιήσει ότι με την προτροπή τους, το καθεστώς του αλ-Άσαντ έγινε αλαζονικό», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Τυνησία, αναφέρει η Hurriyet.

Πρόσθεσε δε ότι «συζήτησα το θέμα τηλεφωνικά με τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Μετά έστειλε τον ειδικό απεσταλμένο του, με τον οποίο συναντήθηκα. Υπήρξε μια αλλαγή στη στάση τους».

Ο Ερντογάν είπε ότι σκοπεύει να στείλει προσεχώς τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν στο Ιράν για να συζητήσει το θέμα, και ότι θα μπορούσε ο ίδιος να πραγματοποιήσει αργότερα μια επίσκεψη στη χώρα.

Το Ιράν, που ανησυχεί για τις συνέπειες του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία, βασική σύμμαχό του στην περιοχή, έχει ζητήσει επανειλημμένα να διεξαχθεί διάλογος στη χώρα αλλά ουδέποτε καταδίκασε τη βία του καθεστώτος της Δαμασκού. Για την Τεχεράνη, οι ταραχές στη Συρία υποκινούνται από τις εχθρικές χώρες που είναι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Η έξωθεν υποκίνηση των ταραχών είναι και η επίσημη θέση της Δαμασκού.

Η διαφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης για τη Συρία έρχεται στην επιφάνεια μετά την απόφαση της Τουρκίας, η οποία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Ιράν, να δεχτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου την εγκατάσταση στο έδαφός της ενός νατοϊκού συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Νέες επιθέσεις του στρατού κατά των πολιτών στη Συρία
Συνολικά 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Συρία ή κατ’άλλες πηγές πάνω από 30, ανέφεραν ακτιβιστές,

Έξι αγρότες έχασαν την ζωή τους όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε χωριό στα νότια της επαρχίας Ντεράα, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντείνονται εναντίον όσων έχουν λιποτακτήσει, ανέφεραν την Παρασκευή ακτιβιστές.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από την προσευχή της Παρασκευής στο χωριό Μπούσρα αλ Χαρίρ. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, το προηγούμενο βράδυ λιποτάκτες και στρατιώτες συγκρούονταν κοντά στο χωριό, ενώ ένα τανκ άνοιξε πυρ στοχεύοντας τον μιναρέ ενός τεμένους με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί.

Οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν γύρω από την πόλη Χάμα και στην Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, μία περιοχή κοντά στην Τουρκία, όπου την προηγούμενη εβδομάδα είχαν πραγματοποιηθεί επιχειρήσεις του συριακού στρατού. Κάποιοι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ένα 12χρονο αγόρι, σκοτώθηκαν επίσης στα περίχωρα της Δαμασκού και τη Χομς.

Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.600 άνθρωποι στην Συρία, στη μεγάλη του πλειοψηφία πολίτες αλλά και μερικές εκατοντάδες άνδρες των σωμάτων ασφαλείας.