Εκρηξη σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα σε κλίβανο στον πυρηνικό σταθμό της Μαρκούλ, στη νότια Γαλλία, δημιουργώντας κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, έγινε σήμερα γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία και τη νομαρχία στη Νιμ.

Ενα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε σε χώρο φύλαξης ραδιενεργών αποβλήτων. Οι υπευθυνοι της μονάδας δημιούργησαν μία ζώνη ασφαλείας γύρω από αυτήν, για την περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας. Δεν δόθηκε όμως εντολή εκκένωσης της περιοχής.

H αρμόδια Αρχή για την Πυρηνική Ασφάλεια (ΑSN) διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας.

Η μονάδα είναι από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία. Δεν διαθέτει πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά εγκαταστάσεις για τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων.Όπως αναφέρει η Figaro, στη Μαρκούλ λειτουργεί ένας αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος για την παραγωγή τριτίου.

H έκρηξη σημειώθηκε το πρωί σε κλίβανο όπου καίγονταν υλικά με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Το εργοστάσιο της Μαρκούλ είναι σημαντικό κέντρο πυρηνικής έρευνας. Επεξεργάζεται επίσης ραδιενεργά υλικά από πυρηνικές μονάδες που παροπλίζονται, ανακυκλώνοντας πλουτώνιο από πυρηνικά όπλα για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου «μείγματος οξειδίων», ή MOX

Η μονάδα βρίσκεται στο νομό Γκαρντ, στην περιφέρεια Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν, κοντά στη μεσογειακή ακτή της Γαλλίας.