Θέμα κατάργησης της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου φέρεται να έχει θέσει ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τσελίκ, ο οποίος θωρείται ο δεύτερος στην ιεραχία του κόμματος μετά τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα δεν ανέφερε κάτι περί «κατάργησης της Στρατιάς Αιγαίου».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό ήταν σχόλιο της εφημερίδας επί μίας δέσμης δικών του ιδεών σχετικά με τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο του εκδημοκρατιμού της χώρας. Όπως είπε «κάποιες προσωπικές απόψεις και επιθυμίες προβλήθηκαν ως ανακοίνωση, ως κυβερνητικό σχέδιο ή ως ζητήματα που έχουν αποφασιστεί εντός του κόμματος».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για τη δέσμη 15 σημείων του κυβερνώντος κόμματος, στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η υπαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεων στο υπουργείο Άμυνας, η κατάργηση του άρθρου 35 του εσωτερικού κανονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων,το οποίο ορίζει ως καθήκον του στρατού την προστασία του κεμαλικού καθεστώτος και αποτέλεσε στο παρελθόν το νομικό άλλοθι για τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, η μετάβαση σε επαγγελματικό στρατό, η μείωση της θητείας, η διαφάνεια στις στρατιωτικές δαπάνες, το θέμα με τις στρατιές και άλλα.

Η Radikal αφιέρωσε την Πέμπτη σχεδόν ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της στις δηλώσεις του Χουσεΐν Τσελίκ, προβάλλοντας μεταξύ άλλων ως δήλωσή του τη φράση «Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τη Στρατιά Αιγαίου».