Οι Κινέζοι και οι Ινδοί είναι οι πιο «κοπανατζήδες» εργαζόμενοι παγκοσμίως, όπως έδειξε η διεθνής έρευνα The Kronos Global Absence Survey, η οποία διενεργήθηκε online τον περασμένο Ιούλιο. Ενα από τα πιο αναμενόμενα ευρήματα ήταν επίσης ότι εργαζόμενοι χωρών που δίνουν μεγαλύτερη άδεια μετ’ αποδοχών απουσιάζουν λιγότερο συχνά από τη δουλειά με ψεύτικες δικαιολογίες όπως οι ασθένειες.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 9.500 άτομα, εκ των οποίων τα δύο τρίτα εργάζονταν με πλήρη ή μερική απασχόληση. Το ερώτημα ήταν αν έχουν πει ποτέ ψέματα ότι είναι ασθενείς για να μην πάνε στη δουλειά. Σχεδόν τα τρία τέταρτα, σε ποσοστό 71%, των ερωτηθέντων στην Κίνα απάντησαν θετικά. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ινδοί με ποσοστό 62%. Αλλά μόνο 16% των εργαζομένων στη Γαλλία απάντησαν θετικά, και 38% στο Μεξικό.

Ανάμεσα σε αυτά τα ποσοστά βρίσκονται εργαζόμενοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπου ένας στους δύο είπε ότι έχει πει ψέματα για να μην πάει στη δουλειά. Η Γαλλία είναι ανάμεσα στις χώρες όπου οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες άδειες μετ΄αποδοχών, με ελάχιστο τις 30 ημέρες τον χρόνο.

Σε αντίθεση, η Κίνα και η Ινδία είναι δύο από τις χώρες με τις μικρότερες διακοπές για τους εργαζομένους – 10 ημέρες τον χρόνο για την Κίνα και 12 για την Ινδία.

Παρόμοιοι παντού ήταν οι λόγοι που έδωσαν οι εργαζόμενοι για αυτή τη σκηνοθετημένη απουσία από την δουλειά. Είπαν ότι ένιωθαν αγχωμένοι και ότι χρειάζονταν μια ημέρα για να ηρεμήσουν. Πολλοί επικαλέστηκαν οικογενειακούς λόγους, όπως ασθένεια των παιδιών.

Και τί ακριβώς κάνουν στη διάρκεια αυτής της «κοπάνας»; Οι περισσότεροι είπαν ότι μένουν στο σπίτι και βλέπουν τηλεόραση.