Σχεδόν μία στις 10 γυναίκες στις ΗΠΑ παντρεύεται προτού κλείσει τα 18 της χρόνια και διατρέχει ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρει από κάποιο ψυχικό νόσημα αργότερα στη ζωή της, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι περισσότερες γυναίκες που είχαν παντρευτεί σε εφηβική ηλικία υπέφεραν από κάποια ψυχολογική διαταραχή στη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με όσες παντρεύτηκαν ως ενήλικες – σε ποσοστό 53% έναντι 49%. Οι πιο κοινές διαταραχές από τις οποίες έπασχαν οι μικροπαντρεμένες γυναίκες ήταν η κατάθλιψη και η εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Οι επιστήμονες τονίζουν, σε άρθρο τους στο περιοδικό Pediatrics, ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει πως ο λεγόμενος «παιδικός γάμος» προκαλεί τον αυξημένο κίνδυνο, αλλά σαφώς συνδέεται μαζί του. Και ζητούν να μπει τέλος στην πρακτική αυτών των γάμων. «Θα πρέπει να γίνει έκκληση στους πολιτικούς να ψηφίσουν νόμους που θα τους απαγορεύουν. Οι οικογένειες θα πρέπει να τους αποφεύγουν και οι έφηβοι που θέλουν να παντρευτούν καλό θα ήταν να περιμένουν μέχρι την ενηλικίωση», λέει ο δρ. Γιάν Λε Στρατ, ψυχίατρος στο νοσοκομείο Λουί-Μουριέ στο Παρίσι.

Στόχος της έρευνας ήταν η κατανόηση του τρόπου με τον οποίον ο παιδικός γάμος επηρεάζει την ψυχική υγεία στις γυναίκες. Από τις σχεδόν 19.000 γυναίκες, στοιχεία των οποίων αναλύθηκαν στην έρευνα, σχεδόν 9% είχαν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18 ετών. Οι περισσότερες ήταν μαύρες ή αυτόχθονες Αμερικανίδες, πιο φτωχές και λιγότερο μορφωμένες από τις γυναίκες που παντρεύτηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι περισσότερες μάλιστα ζούσαν στο Νότο και σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ.