Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, καθώς οι αντικαθεστωτικοί, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, προήλασαν σχεδόν χωρίς αντίσταση και εισήλθαν το βράδυ της Κυριακής στην Τρίπολη.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το Al Jazeera και το Al Arabiya μετέδωσαν ότι η προεδρική φρουρά του Καντάφι παραδόθηκε και παρέδωσε τα όπλα.

Λίγο αργότερα το Reuters μετέδωσε ότι στα χέρια των ανταρτών έπεσε ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ Αλ-Ισλάμ.

«Θα μείνω ως το τέλος» έλεγε νωρίτερα ο Καντάφι από την αποκομμένη Τρίπολη που σφυροκοπείται από το ΝΑΤΟ και πολιορκείται από τους αντικαθεστωτικούς

Σε ηχητικό μήνυμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση το απόγευμα της Κυριακής ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία και ότι θα μείνει στην Τρίπολη ως το τέλος.

Καλεί δε τους Λίβυους από όλη τη χώρα να συρρεύσουν στην πρωτεύουσα για να απελευθερώσουν την πόλη από τους αντάρτες, εκφράζει όμως και την ανησυχία ότι «η πόλη θα καεί».

Επίσης κάλεσε το λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει νικητής από τη μάχη της Τρίπολης.

Σφοδρές συγκρούσεις με ελαφρά όπλα σημειώνονταν απόψε κοντά στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι στο κέντρο της Τρίπολης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βρίσκεται εκεί.

Άνδρες πιστοί στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ, έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Rixos και πυροβολούν προς τα ανατολικά, πιθανώς προς αντικαθεστωτικούς, αλλά ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει το στόχο τους.

Η πρωτεύουσα της Λιβύης είναι το προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι. Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν σήμερα το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια στο κέντρο της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι έχουν διεισδύσει στην πρωτεύουσα και συμμετέχουν στις μάχες που διεξάγονται εκεί. «Θα μπούμε στην Τρίπολη εντός μερικών ωρών. Ελπίζουμε ότι ως αύριο θα έχει περάσει στα χέρια μας», δήλωσε ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ.

Παράλληλα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι η συνοικία Τατζούρα, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, τελεί σήμερα το απόγευμα υπό τον έλεγχο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.
Όσοι ξένοι ανταποκριτές βρίσκονται στην Τρίπολη επιβεβαιώνουν πως αρκετοί κάτοικοί της στηρίζουν μέχρι στιγμής σθεναρά τον Καντάφι.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους μάλιστα, στους κατοίκους της πρωτεύουσας έχουν μοιραστεί όπλα ενώ στους δρόμους της έχουν στηθεί σημεία ελέγχου.

Ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται σε ξενοδοχείο της Τρίπολης ανέφεραν πως σημερα τα ξημερώματα ακούστηκαν ασυνήθιστης έντασης εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών μέσα στην πόλη, τις οποίες ακολούθησαν βομβαρδισμοί των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Τα αρχικά επεισόδια μέσα στην πρωτεύουσα περιορίστηκαν σχετικά γρήγορα πριν αναζωπυρωθούν προς το μεσημέρι, με τον Λίβυο ηγέτη να αναφέρει σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το ραδιοφώνο πως η πόλη «καθάρισε από τους ποντικούς».

O Kαντάφι συνεχάρη τους «πιστούς Λίβυους» που απώθησαν την επίθεση, λέγοντας πως τα πυροτεχνήματα πανηγυρισμού που ακολούθησαν «ήταν πιο δυνατά από τους βομβαρδισμούς της Δύσης».

Σήμερα τo πρωί, οι εξεγερμένοι ανέφεραν πως ξεκίνησαν την πρώτη τους επίθεση στην Τρίπολη:

«Σχεδιάσαμε αυτήν την επιχείρηση μαζί με το ΝΑΤΟ, τους Άραβες συνεργάτες μας και τους μαχητές μας στην Τρίπολη» δήλωσε στο Al Jazeera ο επικεφαλής του Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών Μουσταφά Αμπντέλ-Τζαλίλ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η ημέρα για την έναρξη της επίθεσης, χθες, επελέγη ώστε να συμπίπτει με την 20η ημέρα του Ραμαζανιού, την έναρξη της επίθεσης στη Μέκκα.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις που πρόσκειται στον Καντάφι αντεπιτέθηκαν στο λιμάνι της Μπρέγκα -το οποίο ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί- προκαλώντας αρκετές απώλειες στις τάξεις των εξεγερμένων, όπως παραδέχονται οι δεύτεροι.

Ο Λευκός Οίκος

Οι ημέρες του Μουάμαρ Καντάφι είναι μετρημένες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε το πρωί για την κατάσταση στη Λιβύη από τον σύμβουλό του για θέματα αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν, προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο Σαρκοζί

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να «αποφύγει την πρόκληση ανώφελων βασάνων στο λαό του, απαρνούμενος το ταχύτερο δυνατό ό,τι του απομένει από την εξουσία», καθώς «πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την έκβαση» της σύγκρουσης.