Οι πρωτοφανείς σε όγκο συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» σε πόλεις του Ισραήλ κατά της ανεργίας, αλλά και του υψηλότατου κόστους της στέγης, φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα αιτήματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις πορείεςτου Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις, αριθμός μεγαλύτερος από ό,τι στις συγκεντρώσεις των δύο περασμένων εβδομάδων.

Οι κινητοποιήσεις τέτοιας κλίμακας στο Ισραήλ είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως αφορούν ζητήματα πολέμου και ειρήνης.

Για «επανάσταση» έκανε λόγο ένας φοιτητής που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις,τονίζοντας ότι δεν είχε γίνει τίποτα σαν κι αυτό εδώ και δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προτίθεται να δημιουργήσει μία ειδική ομάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του αυξημένου κόστους ζωής.

«Ο κ. Νετανιάχου επιθυμεί να δημιουργήσει μία ειδική ομάδα η οποία θα αποτελείται κυρίως από υπουργούς και πανεπιστημιακούς ώστε να ακούσει το συντομότερο δυνατό τα αιτήματα των διαδηλωτών και να παρουσιάσει τις προτάσεις της» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας ανώτατος αξιωματούχος, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Τα Μέσα Ενημέρωσης του Ισραήλ έκαναν λόγο για μία αναπόφευκτη πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει ο Νετανιάχου.

«Μία νέα χώρα, το Ισραήλ είναι στον δρόμο», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Yediot Aharonot, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας.

«Ο Νετανιάχου και οι υπουργοί του δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτήν την κραυγή, επειδή εκφράζει μία δύναμη που απειλεί τη διατήρησή τους στην εξουσία» γράφει ο κορυφαίος αρθρογράφος της εφημερίδας Ναχούμ Μπαρνέα.

Η εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ έγινε το Σάββατο η σκηνή ενός εκ των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στην ιστορία του.