Το δράμα των μεταναστών που πασχίζουν να διαφύγουν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής επανέρχεται με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο. Είκοσι πέντε άνδρες εντοπίστηκαν νεκροί τα ξημερώματα της Δευτέρας από άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής σε πλοίο που εξέπεμψε SOS σε μικρή απόσταση από τις νότιες ακτές της νήσου Λαμπεντούζα.

Οι μετανάστες ήταν στοιβαγμένοι στο αμπάρι του πλοίου και πιθανώς δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις της μηχανής, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Εκτιμάται από τη θέση στην οποία εντοπίστηκαν νεκροί ότι απεβίωσαν ενώ κοιμούνταν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Έχει διαταχθεί έρευνα για το περιστατικό και διενεργούνται τοξικολογικές εξετάσεις για να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια θανάτου των μεταναστών.

Οι υπόλοιποι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο φαίνεται πως δεν είχαν καν αντιληφθεί τι είχε συμβεί στο αμπάρι.

Στο πλοιάριο μήκους 15 μέτρων επέβαιναν σχεδόν 300 μετανάστες και σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβαινόντων είχαν αναχωρήσει πριν δύο ημέρες από τη Λιβύη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει δηλώσει ότι ένας στους δέκα που προσπαθούν να ξεφύγουν διά θαλάσσης από τη σύρραξη στη Λιβύη κινδυνεύει να πεθάνει από πνιγμό ή πείνα και εξάντληση διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της Ακτοφυλακής της Λαμπεντούζα Αντόνιο Μοράνα δήλωσε ότι τα θύματα είναι όλοι άνδρες με καταγωγή από την υποσαχάρια Αφρική.

Από τις αρχές του χρόνου που ξέσπασαν οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, η Λαμπεντούζα έχει γίνει ένα από τα κυριότερα σημεία διακίνησης χιλιάδων μεταναστών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία των ιταλικών αρχών, από τον Ιανουάριο περίπου 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισσότεροι προερχόμενοι από την Τυνησία, τη Λιβύη και την υποσαχάρια Αφρική, έχουν φθάσει στην Λαμπεντούζα.