Η κατάσταση στη Σομαλία παίρνει δραματικές διαστάσεις, καθώς εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμοκτονία. Ενώ διενεργούνται διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής η ξενοφοβική κυβέρνηση, η οποία μάχεται εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ, σε συνδυασμό με την μεγάλη περίοδο ξηρασίας που μάστισε τα σομαλικά εδάφη επιδεινώνουν το φλέγον θέμα του υποσιτισμού. Δύο περιοχές, το Μπακούλ και το Κάτω Σαμπέλ κηρύχθηκαν σε κατάσταση λιμού από τον Ο.Η.Ε. έως τώρα και η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι «εάν δεν γίνει κάτι άμεσα όλη η νότια Σομαλία θα παραδοθεί στη λιμοκτονία εντός του 2011».

Με σκοπό την διάνοιξη του δρόμου για την προσφορά βοήθειας από ανθρωπιστικές οργανώσεις, την περασμένη Πέμπτη τα στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης είχαν μετωπικές συγκρούσεις υποστηρίζοντας τους κυβερνητικούς στρατιωτικούς εναντίον των ενόπλων ισλαμιστών της Αλ-Σαμπάμπ οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα. Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε ότι έξι στρατιώτες της σκοτώθηκαν 19 τραυματίσθηκαν, μερικοί εκ των οποίων μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κένυας με ελικόπτερο. Η ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης είπε πως η επίθεση έγινε μόλις τέσσερα χλμ από το πλησιέστερο προσφυγικό κατάλυμα.

Τουλάχιστον 20.000 λιμοκτονούντες κατέφυγαν στο Μογκαντίσου μόνο τον Ιούλιο. Ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να περπατήσουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα για να φθάσουν εκεί. Στον προσφυγικό καταυλισμό της Ντανταάμπ – τονμεγαλύτερο στον κόσμο – συρρέουν 1.300 άτομα τη μέρα. Αν και κατασκευάστηκε για να στεγάσει 90.000 άτομα κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Σομαλίας, σήμερα «περιθάλπει» περισσότερους από 900.000 πρόσφυγες.

Οι επιχειρήσεις εναέριας μεταφοράς τροφίμων ευτυχώς διεξάγονται κανονικά, ενώ το έλλειμμα των 252 εκατομμυρίων δολαρίων που υπήρχε και απειλούσε με διακοπή το ανθρωπιστικό έργο προσφέρθηκαν να δωρίσουν ευεργέτιδες χώρες. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων ανάμεσα στους οποίους υπάρχον πολλά παιδιά κάτω των 10 ετών.

Οι εξτρεμιστές της Αλ-Σαμπάμπ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές που κατέχουν και εμποδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να σιτιστούν. Πρόσφυγες αποκάλυψαν ότι μέλη της Αλ-Σαμπάμπ σκότωσαν Σομαλούς που επιχείρησαν να φύγουν προς τα προσφυγικά στρατόπεδα λέγοντας ότι «είναι καλύτερο να πεθάνουν της πείνας παρά να δεχθούν βοήθεια από τη Δύση».
Η AMISOM, η Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία επεκτείνεται στο έδαφος κάθε χρόνο και ενώ στην αρχή του χρόνου δραστηριοποιείτο στο 40% της έκτασης της χώρας σήμερα δραστηριποιείται στο 60%. Ανακοίνωσε πως θα ενημερώσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για μελλοντικές επιχειρήσεις καταπολέμησης του λιμού και πως κατανοεί την ανάγκη για μείωση των πολεμικών επιχειρήσεων, όμως το ουσιαστικό ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Μογκαντίσου και να προστατευθεί ο λαός σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Οι κυβερνώντες στρατιωτικοί φοβούνται ότι η πείνα θα διώξει το λαό που φορολογούν και υποχρεώνουν σε στρατιωτικές υπηρεσίες. Παράλληλα πριν από καιρό είχαν απαγορεύσει την προσφορά βοήθειας από τις ξένες χώρες, φοβούμενοι ότι θα περιορισθεί η εξουσία τους.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ρημαγμό του σομαλικού λαού φέρει η απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης να απαγορέψει οποιαδήποτε επιχείρηση εξωγενούς βοήθειας πριν από δύο χρόνια. Η εμπόλεμη κατάσταση στο «Κέρας της Αφρικής» ταλαιπωρεί τη χώρα από το 1991 και το θάνατο του δικτάτορα Σιάντ Μπαρέ που έφερε την διαμάχη ανάμεσα στους ισλαμιστές της Αλ-Σαμπάμπ ενάντια στην κυβέρνηση-«παιδί» του Ο.Η.Ε. που στηρίζουν περίπου 9.000 «φύλακες της ειρήνης», δηλαδή στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης από την Ουγκάντα και το Μπουρουντί.

Η ξηρασία έχει σχηματίσει ένα τρίγωνο λιμοκτονίας όπου συναντώνται τα σύνορα της Αιθιοπίας, της Κένυας και της Σομαλίας.