Μία πρωτοφανής συγκέντρωση, για τα δεδομένα της Νορβηγίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Όσλο, στη μνήμη των θυμάτων της 22ας Ιουλίου. Περίπου 150.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο και κρατώντας αναμμένα κεριά και λουλούδια απέτισαν φόρο τιμής στους 76 ανθρώπους που χάθηκαν εξαιτίας των μισαλλόδοξων απόψεων του Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ. Στο πεδίο των ερευνών, η Αστυνομία δεν έχει καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα για το εάν ο 32χρονος ενήργησε μόνος ή είχε συνεργούς. Ωστόσο, πηγή που πρόσκειται στις έρευνες εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να έδρασε μόνος.

«Σήμερα οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από αγάπη» δήλωσε ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χάακον, σχολιάζοντας τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ είπε απευθυνόμενος προς τους Νορβηγούς ότι «συμμετέχοντας σε αυτές τις ειρηνικές συγκεντρώσεις λέτε ένα ηχηρό ‘ναι’ στη δημοκρατία». }}

Χαρακτήρισε, επίσης, τη συγκέντρωση ως «κινητοποίηση για τη δημοκρατία, κινητοποίηση για την ανεξιθρησκία, κινητοποίηση για την ενότητα». «Το κακό» συνέχισε «μπορεί να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά δεν μπορεί να κατακτήσει τους ανθρώπους».

}}Στο πεδίο των ερευνών, οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν ποιες από τις δύο απολογίες του δράστη ισχύει. Στην πρώτη του κατάθεση στην αστυνομία, ο 32χρονος είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε μόνος. Τη Δευτέρα, όμως, άλλαξε στάση και δήλωσε ενώπιον του δικαστή ότι είχε συνεργούς.

Έρευνες δεν διεξάγονται μόνο στην Νορβηγία, αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διασυνδέσεις του Μπρέιβικ με ακροδεξιές οργανώσεις.

Πάντως, πηγή που πρόσκειται στις έρευνες δήλωσε στο Reuters ότι το πιθανότερο είναι να ενήργησε μόνος του. Η ίδια πηγή αμφισβήτησε την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου. «Θεωρούμε ότι ο κατηγορούμενος έχει μικρή αξιοπιστία σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο, αλλά κανένας από εμάς δεν τολμά να απορρίψει απόλυτα» το ενδεχόμενο να είχε συνεργούς.

Οι αστυνομικοί επίσης αμφιβάλλουν για το κατά πόσο αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Μπρέιβικ ότι ανήκει σε ένα ευρύτερο ακροδεξιό δίκτυο αντισλαμιστών «σταυροφόρων».

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στόρμπεργκετ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της αστυνομίας, που δέχονται έντονες επικρίσεις επειδή χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα την Παρασκευή μέχρι να συλλάβουν τον κατηγορούμενο, ο οποίος είχε ήδη σκοτώσει 68 ανθρώπους- κυρίως νέους- στο νησί Ουτόγια και άλλους οκτώ στο κέντρο του Οσλο.

Ως ένδειξη ότι η αστυνομία τείνει να απορρίψει το ενδεχόμενο ο Μπρέιβικ να ήταν μέλος ευρύτερου δικτύου, θεωρείται το γεγονός ότι τη Δευτέρα ήρθησαν οι έλεγχοι στα σύνορα που είχαν επιβληθεί στις 22 Ιουλίου.

Ακόμα και αυτό που έγραψε ο Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου στο 1.500 σελίδων μανιφέστο του ενισχύει την άποψη της αστυνομίας: «Το παλιό γνωμικό: ‘αν θέλεις να γίνει κάτι, τότε κάν’ το μόνος σου’ είναι σήμερα τόσο επίκαιρο όσο ήταν τότε».

«Διαισθητικά μοιάζει να έδρασε μόνος του όταν διαβάζεις τα γραπτά του. Είναι σαν να είναι χαμένος σε αυτόν τον κατασκευασμένο κόσμο και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα» λέει ο Μάγκνους Ράνστορπ, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Μελέτης Ασύμμετρων Απειλών στο Σουηδικό Εθνικό Κολέγιο Άμυνας. «Οι μαζικοί δολοφόνοι δρουν συνήθως μόνοι τους» συμπληρώνει ο ίδιος.

Ερευνητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι ο Μπρέιβικ έχει κοινά χαρακτηριστικά με παλαιότερους μαζικούς δολοφόνους. «Δεν έχει συμπόνια, είναι αδιάφορος προς τους ανθρώπους που δολοφονεί, δεν έχει συνείδηση και δε νιώθει τύψεις» λέει ο Ράγκνχιλντ Μπιόρνεμπεκ, ερευνητής στην αστυνομική σχολή της Νορβηγίας.