Υπάρχουν άνθρωποι που ξεκλέβουν χρόνο για να διαβάσουν ένα βιβλίο, να ακούσουν μουσική ή να κάνουν ένα περίπατο. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που ακολουθούν τη νέα τάση και έχουν συνδέσει την ζωή τους με διάφορα τεχνολογικά μέσα. Όσο τα μέσα αυτά πληθαίνουν και γίνονται χρηστικότερα, τόσο το «καλώδιο» που μας συνδέει με τον κόσμο της τεχνολογίας γίνεται απαραίτητο, ορισμένες φορές εθιστική συνήθεια.

Αυτή την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ηρεμία και «αποτοξίνωση» διέκριναν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό διαθέτουν πρωτοποριακά ταξιδιωτικά πακέτα αποτοξίνωσης από τον ψηφιακό κόσμο! Όπως συμβαίνει με κάθε εθισμό και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται στερητικά σύνδρομα. Συνεπάγονται, μεταξύ άλλων, αίσθημα γύμνιας ή αποπροσανατολισμού, νευρικά δάχτυλα και ανησυχία.
Τα ξενοδοχεία που προσφέρουν διακοπές χωρίς ψηφιακές συσκευές, θέτουν μόνο έναν όρο. Να διαθέσει ο πελάτης κάθε συσκευή υπό την επίβλεψή τους, όσο εκείνος θα απολαμβάνει τις διακοπές του με τις ανέσεις του εκάστοτε καταλύματος, δηλαδή σπα, γιόγκα, καθώς και έκπτωση έως 20% σε αυτά τα προγράμματα.
Βάσει της μελέτης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρίας American Express διαφαίνεται ότι 72% των ερωτηθέντων διαβάζουν τα προσωπικά τους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ βρίσκονται σε διακοπές, το 49% αναζητεί σχετικές με το ταξίδι του δραστηριότητες σε ηλεκτρονικές σελίδες και το 41% διαχειρίζεται ηλεκτρονικά τις καταθέσεις του.

Μικρότερα είναι τα ποσοστά εκείνων που ελέγχουν ή ενημερώνουν τα προφίλ τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή διαβάζουν τις ειδήσεις. Δεν λείπουν όμως και κάποιοι που αποκρύπτουν από τον ταξιδιωτικό τους σύντροφο αυτή τους την συνήθεια. Και μην απατάστε, δεν είναι λίγοι: ανέρχονται σε ποσοστό 33%!

Αναρίθμητες είναι οι ιστορίες τουριστών που επέλεξαν αυτό το είδος διακοπών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορία του αμερικανού Τζον Τ. Πίτερς, ο οποίος παραδέχεται ότι είχε αναπτύξει εθιστική συμπεριφορά, όσον αφορά το iPhone του, σε σημείο που η μόλις τετράχρονη κόρη του το θεωρούσε «προέκταση του χεριού του».

Της φάνηκε μάλλον αλλόκοτη η εικόνα του πατέρα της χωρίς αυτό, όταν στις διακοπές τους τον είδε κάποια στιγμή χωρίς το iPhone. Πρόκειται για μία μόνο περίπτωση, αλλά δεν αποτελεί μεμονωμένο παράδειγμα. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και συγγραφέα Έντουαρντ Χάλοουελ, «η τεχνολογία συνιστά το νέο τσιγάρο της εποχής μας».

Ίσως λοιπόν οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά μέσα. Άλλωστε η τεχνολογία υπάρχει για να (εξ)υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι για να τον υποδουλώνει!