Ο Ούγκο Τσάβες θεωρεί εδώ και καιρό τον Νόαμ Τσόμσκι ως έναν από τους καλύτερους φίλους του στη Δύση. Αλλά τώρα, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, που αποκάλυψε ότι εγχειρίστηκε στην Κούβα για αφαίρεση καρκινικού όγκου, δέχθηκε μια απρόσμενη επίθεση από τον διάσημο αμερικανό διανοούμενο.
Ο Τσόμσκι κατηγόρησε τον σοσιαλιστή ηγέτη ότι συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλη εξουσία στα χέρια του και ότι «επιτίθεται στη δημοκρατία της Βενεζουέλας».
«Η συγκέντρωση της εκτελεστικής εξουσίας, εκτός και αν είναι πολύ προσωρινή και για ιδιαίτερες συνθήκες, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας. Μπορείς να συζητήσεις αν οι συνθήκες στη Βενεζουέλα την απαιτούν: οι εσωτερικές συνθήκες και η εξωτερική απειλή επίθεσης, αυτή είναι μια νόμιμη συζήτηση. Αλλά κατά τη δική μου κρίση είναι ότι δεν την απαιτούν», είπε ο Τσόμσκι.
Ο διάσημος καθηγητής γλωσσολογίας στο MIT μίλησε μια ημέρα πριν από τη δημοσίευση ανοιχτής επιστολής του που κατηγορεί τις αρχές της Βενεζουέλας για την «σκληρή αντιμετώπιση» στην υπόθεση της φυλάκισης μίας δικαστού.
Ο Τσόμσκι είπε ότι η φυλάκιση της Μαρίας Λούρδες Αφιούνι είναι «κατάφωρη εξαίρεση» σε μια περίοδο όπου ακούγονται παγκοσμίως φωνές για περισσότερη ελευθερία. Ζητάει από τον Ούγκο Τσάβες να την απελευθερώσει σε μια χειρονομία «επιείκειας» για χάρη της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Τσόμσκι αποκαλύπτει ότι είχε παρασκηνιακές συζητήσεις για αυτή την υπόθεση με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας τους τελευταίους μήνες του 2010, αφότου τον πληροφόρησε για την τύχη της Αφιούνι το Κέντρο Καρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Η Αφιούνι εξόργισε τον Τσάβες τον Δεκέμβριο του 2009 απελευθερώνοντας τον Ελίχιο Σεντένιο, έναν γνωστό τραπεζίτη ο οποίος κατηγορείτο για διαφθορά. Μετά την αθώωσή του ο Σεντένιο εγκατέλειψε την Βενεζουέλα.