Η τροπή που φαίνεται να παίρνει η δικαστική υπόθεση στη Νέα Υόρκη με το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι κατηγορίες εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν περιπλέκει και πάλι το πολιτικό παιγνίδι στη Γαλλία, όπου η επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο από πολλούς φίλους του.

Την ελπίδα ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει άμεσα «όλη την αλήθεια που θα επιτρέψει στον Ντομινίκ Στρος-Καν να βγει από αυτό τον εφιάλτη», εξέφρασε η πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, εν όψει της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον δικαστηρίου του Μανχάταν για την τύχη του τέως γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το αμερικανικό δικαστήριο καλείται σήμερα να αποφανθεί για τους όρους της κράτησής του, υπό το φως των αποκαλύψεων της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με τις οποίες οι ανακριτικές αρχές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της καμαριέρας που κατηγορεί το γάλλο πολιτικό για σεξουαλική επίθεση. Το πιθανότερο είναι ότι το διικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα τη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί στον Στρος-Καν ως προς τον κατ΄οίκον περιορισμό του στο Μανχάταν.

Η κυρία Ομπρί, η οποία έθεσε επίσημα υποψηφιότητα για το χρίσμα των Σοσιαλιστών μετά την «απώλεια» του φαβορί τους για τη μάχη κόντρα στον Νικολά Σαρκοζί, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις πιθανές πολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης του κατηγορητηρίου. «Αυτή τη στιγμή είναι η φίλη του Ντομινίκ Στρος-Καν που μιλάει: θα ήθελα να πω ότι τα νέα που έφθασαν τη νύκτα από τον αμερικανικό Τύπο μού προκαλούν απέραντη χαρά, όπως και σε όλους τους φίλους του Ντομινίκ» ανέφερε. «Θέλω να τού εκφράσω και πάλι την αγάπη μου, όπως έκανα όλες αυτές τις ημέρες, στη σύζυγό του Αν και στα παιδιά του», είπε.

Η Μαρτίν Ομπρί ήταν διστακτική για ένα μεγάλο διάστημα απέναντι στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, όταν ο Στρος-Καν ήταν ακόμη το φαβορί από το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών. Τελικά υπέβαλε την περασμένη Τρίτη την υποψηφιότητά της για τις εσωκομματικές εκλογές που θα αναδείξουν των υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Από την πλευρά της, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επίσης υποψήφια στις εσωκομματικές εκλογές, απηύθυνε έκκληση για τον σεβασμό της βούλησης του Ντομινίκ Στρος-Καν ως προς το πολιτικό του μέλλον, εάν απαλλαγεί από τις κατηγορίες εναντίον του και πρόσθεσε ότι δεν εναπόκειται στην ίδια να πει εάν ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί να επιστρέψει στην κούρσα των εσωκομματικών εκλογών. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την επιθυμία να αρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον του Στρος-Καν.

Ένας στενός φίλος του Στρος-Καν, ο βουλευτής Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ θα είναι παρών στην πολιτική ζωή κατά τους ερχόμενους μήνες. Χωρίς να μιλήσει για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Στρος-Καν, ο πρώην υπουργός Τζακ Λανγκ, από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, εκφράσθηκε σαφώς υπέρ της επιστροφής του. «Η παρουσία του ανάμεσά μας, δίπλα μας, θα ήταν αποφασιστική
για την επιτυχία μας στις προεδρικές εκλογές»
, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Η Μισέλ Σαμπάν, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στενή υποστηρικτής του Ντομινίκ Στρος-Καν, ζήτησε την Παρασκευή τη διακοπή της διαδικασίας των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη μέχρι τον Οκτώβριο του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν στις 9 και στις 16 Οκτωβρίου και θα αναδείξουν τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών. Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει στις 13 Ιουλίου.

«