Με πληθυσμό που ξεπερνάει το 1,34 δισ. κατοίκους, η Κίνα τώρα ετοιμάζεται να μάθει και τον ακριβή αριθμό των πάντα που φιλοξενούνται στο φυσικό της περιβάλλον.

Εχοντας προχωρήσει στην απογραφή του ανθρώπινου πληθυσμού της χώρας τον περασμένο χρόνο, οι κινεζικές Αρχές ξεκινούν μία αντίστοιχη διαδικασία η οποία διεξάγεται κάθε δέκα χρόνια και έχει σκοπό την καταγραφή του πληθυσμού των συμπαθέστατων θηλαστικών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα China Daily περισσότεροι από 60 ειδικοί ιχνηλάτες εκπαιδεύθηκαν στο Εθνικό Καταφύγιο Γουάνγκλανγκ στη νοτιοδυτική επαρχία του Σιτσουάν, η οποία πιστεύεται ότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό άγριων πάντα στην Κίνα.

Οι ιχνηλάτες θα συλλέξουν περιττώματα από τα ζώα, τα οποία στη συνέχεια θα σταλούν για ανάλυση DNA, κάτι που θα επιτρέψει στους ζωολόγους να εντοπίσουν τα πάντα ένα προς ένα και έτσι να υπολογίσουν τον ακριβή τους αριθμό.

Η απογραφή πρόκειται επίσης να αποκαλύψει περισσότερα για τις συνθήκες ζωής των πάντα, την πληθυσμιακή τους εξέλιξη, την πυραμίδα ηλικιών καθώς και τις αλλαγές στο φυσικό τους περιβάλλον. Η τελευταία απογραφή μέτρησε 1.596 άγρια πάντα στην Κίνα, 1.206 εκ των οποίων εντοπίζονταν στην επαρχία Σιτσουάν.
Τα άγρια πάντα απειλούνται από την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, τη λαθροθηρία και τον αργό ρυθμό αναπαραγωγής τους. Τα θηλυκά πάντα που ζουν ελεύθερα στη φύση γεννούν μόλις ένα μωρό κάθε δύο με τρία χρόνια. Ο ρυθμός αναπαραγωγής των θηλαστικών σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι ακόμη χαμηλότερος. Οι ιχνηλάτες θα ξεκινήσουν μία πιλοτική απογραφή στο Εθνικό Καταφύγιο αυτή την εβδομάδα, πριν ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία σε πανεθνικό επίπεδο.