από metereologos.gr
Παρασκευή 27 Απριλίου 2018
 
 

Ο ΟΗΕ «αδειάζει» ΔΝΤ και ΕΕ για τη λιτότητα

Σε ετήσια έκθεσή του ζητά από τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στις πιέσεις
Ο ΟΗΕ «αδειάζει» ΔΝΤ και ΕΕ για τη λιτότητα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


«Οι πολιτικές λιτότητας, όπως αυτές εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στην Ισπανία, απειλούν την απασχόληση και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη». Πρόκειται για την φράση-κλειδί της ετήσιας έκθεσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια κοινωνική κατάσταση που αντιπαραθέτει ευθέως τον Οργανισμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους οπαδούς της επικρατούσης την τελευταία τριακονταετία «νέας οικονομικής ορθοδοξίας», που προτάσσει την ισοσκέλιση των δημοσίων οικονομικών ως αναγκαία (αν όχι και ικανή) συνθήκη για την ευημερία των κοινωνιών.

Στην έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι τα μέτρα λιτότητας «όχι μόνο απειλούν την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά καθιστούν την πορεία ανάκαμψης από την κρίση πιο αβέβαιη και εύθραυστη».

Αίσθηση προκαλεί η σύσταση του Οργανισμού προς τις εθνικές κυβερνήσεις να... αντισταθούν (με «σύνεση» όμως) στις πιέσεις για την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας. Σημειώνει στην έκθεσή του ο ΟΗΕ: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδράσουν με σύνεση στις πιέσεις που υφίστανται για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, αν δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την αναστολή της διαδικασίας ανάκαμψης της οικονομίας».

Το πρόβλημα της οιονεί υποχρεωτικής υιοθέτησης της λιτότητας δεν απειλεί μόνο τις ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά και τις αναπτυσσόμενες, σημειώνουν τα Ηνωμένα Εθνη, και μάλιστα «εκείνες που επωφελούνται από τα προγράμματα του ΔΝΤ, οι οποίες υφίστανται πιέσεις για να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες και να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας».

Ενα από τα σημαντικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η ανάγκη συστηματικής εφαρμογής «αντικυκλικών πολιτικών» από τις κυβερνήσεις. Η εφαρμογή δηλαδή πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη μια «αναθεώρηση της φύσης και των βασικών στόχων που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί προκειμένου να παράσχουν οικονομική βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΗΕ: «Είναι πρωταρχικό για τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν. Οι επιπτώσεις δηλαδή στη διατροφή του πληθυσμού, στην υγεία και στην εκπαίδευση, κι αυτό για να μην μετατρέπεται μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη σε τιμωρία». Διότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Οργανισμού, «οι πολιτικές οικονομικής λιτότητας μπορούν να πυροδοτήσουν ένα φαύλο κύκλο στον οποίο η αναιμική οικονομική ανάπτυξη θα τροφοδοτεί μιαν ανεπαρκή κοινωνική πρόοδο και θα ανατροφοδοτείται απ' αυτή».

Πώς θα τονωθεί η ανάπτυξη

Ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε να τονωθεί η παραγωγή και να μην πληγούν οι οικονομικές και κοινωνικές επενδύσεις. «Οι χώρες που θέτουν σε εφαρμογή συστήματα κοινωνικής προστασίας έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις συνέπειες ενός οικονομικού σοκ και να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη διολίσθηση του πληθυσμού στη φτώχεια», εξηγεί η έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση των κοινωνικών δαπανών θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα να οξυνθούν και να παραταθούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Αυτή η επιδείνωση μπορεί να εκδηλωθεί, κατά τον ΟΗΕ, με την επιδείνωση του επιπέδου διατροφής του πληθυσμού, με την αύξηση των ποσοστών εγκατάλειψης των σπουδών σε διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης και κυρίως με την αύξηση των ποσοστών των μακροχρονίως ανέργων.

Στην έκθεσή του ο ΟΗΕ αντικρούει, τέλος, την κρατούσα συλλογιστική που θεωρεί ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας τονώνει την ανταγωνιστικότητα. Κι αυτό επειδή «η ευέλικτη εργασία συνοδεύεται συχνά με πτώση των μισθών και οδηγεί σε μια σταδιακή υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών». Εξάλλου, οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι οι οικονομικές πολιτικές και τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει ως τώρα οι κυβερνήσεις «δεν κατάφεραν να απαντήσουν στις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι και αυτοί που συστήνουν και αυτοί που εφαρμόζουν τις πολιτικές αυτές προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη είναι αβέβαιη και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα υποτροπή της κρίσης».


Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Κάποιος που λέει τα πράγματα με τόνομα τους | 23/06/2011 13:57
  Μα τι λέει ο ΟΗΕ, η χώρα πρέπει να σωθεί,οι μισθοί των 700 ευρώ ήταν υψηλοί,οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες,τα νοσοκομεία πολλά,τα σχολεία και οι παιδικοί επίσης,η χώρα βρίσκεται κάτω από συνδικαλιστική κατοχή(βλέπε Φωτόπουλος και σια).Ευτυχώς που βρέθηκε η τρόικα και κάποιοι φωτισμένοι Έλληνες ο ΓΑΠ,οι τραπεζίτες,οι εκδότες-εργολάβοι,οΣΕΒ και άλλοι,για να μπορέσει η χώρα να γλιτώσει από όλο αυτό το στρατό κατοχής.Α ξέχασα να πω ότι οι προαναφερόμενοι φωτισμένοι Έλληνες ηγέτες,ανορθώνουν τη φερεγγυότητα της χώρας αφήνοντας τη χωρίς τα βαρίδια της κρατικής περιουσίας που την εμπόδιζαν να απογειωθεί.
  δημ ξεν
  απάντηση20
   
   
  ΝΤΡΟΠΗ | 23/06/2011 13:23
  ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ-ΕΒΡΑΙΩΝ=ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΝΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΕΣΛΑ-ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ,ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ-ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ.ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΘΟΛΟΥΡΑΣ-ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ=ΓΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΣΕ ΟΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ,ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ,ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ,ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ,ΜΕ ΤΟ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ,ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ.===ΣΤΕΛΙΟΣ από παραλια φλογητων
  Kαλο=κακο
  απάντηση00
   
   
  στρατόπεδο συγκέντρωσης | 23/06/2011 09:36
  Και την Ελληνική κυβέρνηση,αλλά δε το λέμε,είναι μυστικό.
  δημ ξεν
  απάντηση10
   
   
  ...σκεψου εμεις,η ψωροκωσταινα... | 22/06/2011 20:44
  Η δικη μου,απλη γνωμη,του μη ειδικου,λεει οτι εχουμε μπλεξει ασχημα,απο τη στιγμη,που εχουν αμφανιστει κρατη της συμφορας,που δινουν 100 δολλαρια το μηνα μισθους,και αρα,ολα τα υπολοιπα κρατη,βρισκονται κατω απο αυτο το μισθολογικο νταμπιν ,και δεν ξερουν τι να κανουν,και πως να το αντιμετωπισουν, αν δεν τουςαρεσει κιολας,αν ικανοποιουν τα συμφεροντα των εργοδοτων μονον. Το τι θα γινει,μαυρο και σκοτεινο.Ακομη και η ιδια η Αμερικη,οπως βλεπετε,εχει κολλησει κι αυτη,και ανεβαζει τα χρεη της,με ρυθμους πυραυλου. Σκεψου εμεις,η ψωροκωσταινα...
  Theodore
  απάντηση00
   
   
  Περίοδοι κρίσεων | 22/06/2011 20:14
  Ο Ο.Η.Ε. έχει απόλυτο δίκαιο. Η κρίσεις θέλουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Σε περιόδους κρίσεως οι οικονομικές θεωρίες καταρρίπτονται. Αυτό το γνωρίζει καλά ο επιχειρηματικός κόσμος. Στην περίπτωση της Ελλάδος μπορούν να γίνουν πολλά, ιδιαίτερα στους τομείς: Ενέργεια, Δασοπονία, Γεωργία, Real Estate, Εκτροφή θηραμάτων, Τουρισμός, Χειροτεχνία. Όμως ανασταλτικός παράγοντας είναι το ίδιο το κράτος.
  leipzig
  απάντηση40
   
   
  ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΦΕΣΗ | 22/06/2011 19:52
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ Η νέα τάξη πραγμάτων όπως έχει διαμορφωθεί διεθνώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια παγκόσμια λιτότητα.. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη φιλελευθεροποίηση των πάντων στα πλαίσια του πνεύματος στης ελεύθερης αγοράς εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του κεφαλαίου που θέτει ως στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους. Ένα στόχο που υλοποιείται τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων αφού οι κοινωνίες μας γίνονται ολοένα και πιο καταναλωτικές…γεγονός που σημαίνει ότι παράγονται και πουλιούνται περισσότερα αγαθά, αλλά και ως προς το σκέλος των εξόδων αφού οι πάντες αναζητούν το φθηνότερο αγαθό την οικονομικότερη παραγωγή που δεν είναι πάντα και η ποιοτικότερη επιλογή. Έτσι λοιπόν μην μας φαίνεται περίεργο που η Κίνα είναι η 2Η ή 3η οικονομική δύναμη παγκοσμίως και οι πολίτες αυτής της χώρας δεν απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής ,αλλά δυστυχώς τυγχάνουν στυγνής οικονομικής εκμετάλλευσης, ταυτόχρονα δημιουργείτε υπεραξία και πλούτος που τον απολαμβάνουν οι οικονομικά δυνατοί αυτού του πλανήτη. Είμαι υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και γενικά της ελεύθερης οικονομίας αλλά πρέπει να υπάρχουν και όρια τα οποία θα θέτουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις. Η οικονομικά ισορροπία αποτελεί το θεμέλιο λίθο οικονομικής ανάπτυξης και περεταίρω αύξησης των κερδών. Πρέπει δηλαδή τα κράτη και οι κυβερνήσεις σήμερα το 2011 ,επειδή ακριβώς δεν είμαστε στο1960 ούτε στο 1980 να αναθεωρήσουν την φιλοσοφία και οικονομική πολιτική τους . Δεν σημαίνει επειδή δοκιμάστηκε με λανθασμένο τρόπο το σοσιαλιστικό σύστημα ,πρέπει να «πεθάνει» και το κοινωνικό κράτος με τον παρεμβατικό και ρυθμιστικό του ρόλο. Δεν είναι δυνατό άλλοι να τρώνε με χρυσά κουτάλια και άλλοι να μην μπορούν να δοκιμάσουν με «οδοντογλυφίδα». Σήμερα το σύστημα εκδικείται τον εργαζόμενο που κάποτε έπαιρνε όχι εκατομμύρια αλλά κάποιες μικροαυξήσεις τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και του λέει τι; Αύξηση θέλεις πάρε μια γενναία μείωση. τί; Υγειονομική περίθαλψη θέλεις ; να είσαι ευχαριστημένος που βρήκες δουλειά έστω και ανασφάλιστος και που λοιπόν θα φτάσουμε; Αυτό όμως που δεν έχουν συλλάβει οι οικονομικοί εγκέφαλοι είναι ότι το αδηφάγο κεφάλαιο με την τακτική που ακολουθεί στο τέλος θα φάει τα σωθικά του ,γιατί όταν θα πάψουν να υπάρχουν βιώσιμοι καταναλωτές που θα προωθήσουν τα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις ; Γιατί καλά θα είναι να ανοίγουμε εργοστάσια στην Κίνα όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά από την περιοχή που φεύγει ο κόσμος γίνεται φτωχότερος και ούτω κάθε εξής . Συνεπώς φτωχότεροι Έλληνες δεν σημαίνει κρίση μόνο στους Έλληνες αλλά και στους Γερμανούς –Αμερικανούς κλπ που πουλούν αγαθά στην Ελλάδα. Εάν λοιπόν δεν φροντίσουν τα κράτη να διατηρήσουν τις οικονομικές ισορροπίες μεταξύ των λαών και κοινωνικών τάξεων αργά ή γρήγορα θα έχουμε οικονομική έκρηξη. Το να εξασφαλισθεί ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης πχ στη χώρα μας με το σημερινό κόστος ζωής με το κιλό ψωμί 1,80 ευρώ και όχι αυτό του 1980 με το 1 κιλό ψωμί 20 δρχ., θέλουμε πχ 1500,00 ευρώ αμοιβής εργασίας για αξιοπρεπή απασχόληση…κλπ..κλπ. Στην πράξη θα πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες και από αυτούς που παράγουν και κερδίζουν προκειμένου όλοι να μπορούν να ‘’επιβιώσουν’’οικονομικά. Θα πρέπει λοιπόν ο ΟΗΕ το ΔΝΤ και κάθε διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε μεταπολεμικά για το καλό της ανθρωπότητας να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Για παράδειγμα θα θέλαμε ένα ΟΗΕ να επιβάλλει άμεσα την τάξη στους καταπιεσμένους-αδικημένους-κατακτημένους λαούς και όχι 40 χρόνια τώρα να μιλάμε για το δίκαιο της Κύπρου και κανείς να μην μπορεί να επιβάλλει τη τάξη. Ομοίως θα έπρεπε το ΔΝΤ να αποτελεί ένα φορέα οικονομικής βοήθειας με τους πιο ευοίωνους όρους και όχι με αυτό που πρακτικά συμβαίνει και οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Δεν είναι δυνατό δηλαδή μια χώρα δανίζεται με τους πιο επαχθής όρους …υψηλά επιτόκια, συγκεκριμένη πολιτική λιτότητας, παρεμβάσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή που εν τέλει δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Αυτό μας απέδειξε η Ελληνική και διεθνής εμπειρία που καθημερινά λέγεται ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά. Άρα το συμπέρασμα είναι … ότι η εξασφάλιση της οικονομικής διαβίωσης των λαών επιτυγχάνεται μέσω μιας νέας παγκοσμιοποιημένης πρόθεσης απαλλαγμένη από τη θεωρία της μέγιστης κερδοφορίας, που θα επιφέρει οικονομική ισορροπία και αύξηση εάν γίνει καλύτερη κατανομή του πλούτου έστω και με μικρές θυσίες των εχόντων τις οποίες θα τις επαναεισπράξουν μέσω των κοινωνικών αγαθών.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10
   
   
  ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ | 22/06/2011 19:48
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ Η νέα τάξη πραγμάτων όπως έχει διαμορφωθεί διεθνώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια παγκόσμια λιτότητα.. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη φιλελευθεροποίηση των πάντων στα πλαίσια του πνεύματος στης ελεύθερης αγοράς εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του κεφαλαίου που θέτει ως στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους. Ένα στόχο που υλοποιείται τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων αφού οι κοινωνίες μας γίνονται ολοένα και πιο καταναλωτικές…γεγονός που σημαίνει ότι παράγονται και πουλιούνται περισσότερα αγαθά, αλλά και ως προς το σκέλος των εξόδων αφού οι πάντες αναζητούν το φθηνότερο αγαθό την οικονομικότερη παραγωγή που δεν είναι πάντα και η ποιοτικότερη επιλογή. Έτσι λοιπόν μην μας φαίνεται περίεργο που η Κίνα είναι η 2Η ή 3η οικονομική δύναμη παγκοσμίως και οι πολίτες αυτής της χώρας δεν απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής ,αλλά δυστυχώς τυγχάνουν στυγνής οικονομικής εκμετάλλευσης, ταυτόχρονα δημιουργείτε υπεραξία και πλούτος που τον απολαμβάνουν οι οικονομικά δυνατοί αυτού του πλανήτη. Είμαι υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και γενικά της ελεύθερης οικονομίας αλλά πρέπει να υπάρχουν και όρια τα οποία θα θέτουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις. Η οικονομικά ισορροπία αποτελεί το θεμέλιο λίθο οικονομικής ανάπτυξης και περεταίρω αύξησης των κερδών. Πρέπει δηλαδή τα κράτη και οι κυβερνήσεις σήμερα το 2011 ,επειδή ακριβώς δεν είμαστε στο1960 ούτε στο 1980 να αναθεωρήσουν την φιλοσοφία και οικονομική πολιτική τους . Δεν σημαίνει επειδή δοκιμάστηκε με λανθασμένο τρόπο το σοσιαλιστικό σύστημα ,πρέπει να «πεθάνει» και το κοινωνικό κράτος με τον παρεμβατικό και ρυθμιστικό του ρόλο. Δεν είναι δυνατό άλλοι να τρώνε με χρυσά κουτάλια και άλλοι να μην μπορούν να δοκιμάσουν με «οδοντογλυφίδα». Σήμερα το σύστημα εκδικείται τον εργαζόμενο που κάποτε έπαιρνε όχι εκατομμύρια αλλά κάποιες μικροαυξήσεις τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και του λέει τι; Αύξηση θέλεις πάρε μια γενναία μείωση. τί; Υγειονομική περίθαλψη θέλεις ; να είσαι ευχαριστημένος που βρήκες δουλειά έστω και ανασφάλιστος και που λοιπόν θα φτάσουμε; Αυτό όμως που δεν έχουν συλλάβει οι οικονομικοί εγκέφαλοι είναι ότι το αδηφάγο κεφάλαιο με την τακτική που ακολουθεί στο τέλος θα φάει τα σωθικά του ,γιατί όταν θα πάψουν να υπάρχουν βιώσιμοι καταναλωτές που θα προωθήσουν τα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις ; Γιατί καλά θα είναι να ανοίγουμε εργοστάσια στην Κίνα όσον αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά από την περιοχή που φεύγει ο κόσμος γίνεται φτωχότερος και ούτω κάθε εξής . Συνεπώς φτωχότεροι Έλληνες δεν σημαίνει κρίση μόνο στους Έλληνες αλλά και στους Γερμανούς –Αμερικανούς κλπ που πουλούν αγαθά στην Ελλάδα. Εάν λοιπόν δεν φροντίσουν τα κράτη να διατηρήσουν τις οικονομικές ισορροπίες μεταξύ των λαών και κοινωνικών τάξεων αργά ή γρήγορα θα έχουμε οικονομική έκρηξη. Το να εξασφαλισθεί ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης πχ στη χώρα μας με το σημερινό κόστος ζωής με το κιλό ψωμί 1,80 ευρώ και όχι αυτό του 1980 με το 1 κιλό ψωμί 20 δρχ., θέλουμε πχ 1500,00 ευρώ αμοιβής εργασίας για αξιοπρεπή απασχόληση…κλπ..κλπ. Στην πράξη θα πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες και από αυτούς που παράγουν και κερδίζουν προκειμένου όλοι να μπορούν να ‘’επιβιώσουν’’οικονομικά. Θα πρέπει λοιπόν ο ΟΗΕ το ΔΝΤ και κάθε διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε μεταπολεμικά για το καλό της ανθρωπότητας να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Για παράδειγμα θα θέλαμε ένα ΟΗΕ να επιβάλλει άμεσα την τάξη στους καταπιεσμένους-αδικημένους-κατακτημένους λαούς και όχι 40 χρόνια τώρα να μιλάμε για το δίκαιο της Κύπρου και κανείς να μην μπορεί να επιβάλλει τη τάξη. Ομοίως θα έπρεπε το ΔΝΤ να αποτελεί ένα φορέα οικονομικής βοήθειας με τους πιο ευοίωνους όρους και όχι με αυτό που πρακτικά συμβαίνει και οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Δεν είναι δυνατό δηλαδή μια χώρα δανίζεται με τους πιο επαχθής όρους …υψηλά επιτόκια, συγκεκριμένη πολιτική λιτότητας, παρεμβάσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή που εν τέλει δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Αυτό μας απέδειξε η Ελληνική και διεθνής εμπειρία που καθημερινά λέγεται ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά. Άρα το συμπέρασμα είναι … ότι η εξασφάλιση της οικονομικής διαβίωσης των λαών επιτυγχάνεται μέσω μιας νέας παγκοσμιοποιημένης πρόθεσης απαλλαγμένη από τη θεωρία της μέγιστης κερδοφορίας, που θα επιφέρει οικονομική ισορροπία και αύξηση εάν γίνει καλύτερη κατανομή του πλούτου έστω και με μικρές θυσίες των εχόντων τις οποίες θα τις επαναεισπράξουν μέσω των κοινωνικών αγαθών.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση240
   
   
  Europe: the end... | 22/06/2011 19:32
  Σωστά τα λέει ο ΟΗΕ αλλά τι ισχύ έχει πλεόν ως οργανισμός; Η Ευρώπη έχει γίνει πλέον "καπιταλιστικότερη" της Αμερικής... Τι να πω, ας κοιτάξουν να δουν ότι οι οικονομίες που τρέχουν με χίλια είναι αυτές που το κράτος είναι ακόμη ισχυρό και δεν έχει πέσει "θύμα" των αγορών. Αντί για αποκρατικοποιήσεις, το κράτος θα έπρεπε να είναι σε θέση να εξυγειάνει τις παθογένειες του. Το επιχείρημα ότι το κράτος δεν μπορεί να το κάνει αυτό μου φαίνεται πολύ ύποπτο. Δηλ. αν το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, γιατί να πιστέψω ότι θα μπορεί μετά τις αποκρατικοποιήσεις να ελέγχει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις;
  european decadent...
  απάντηση701
   
-