Στη Γαλλία πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της εξοπλιστικής συμφωνίας-μαμούθ μεταξύ Μόσχας και Παρισιού.

Ο ρώσος ηγέτης θα συναντηθεί με το γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν, καθώς και τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ θα επισκεφθεί και το ρωσικό περίπτερο της αεροναυπηγικής έκθεσης Paris Air Show που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι.

Ο Πούτιν έφθασε στη Γαλλία το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass. Επρόκειτο να παρευρεθεί, μαζί με το γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, στην τελετή αποκαλυπτηρίων ενός μνημείου στο Παρίσι για τους ρώσους στρατιώτες που συμμετείχαν σε μάχες στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο περιθώριο της έκθεσης, ανακοινώθηκε ότι ο ρωσικός αερομεταφορέας Aeroflot θα αγοράσει οκτώ αεροσκάφη Boeing 777 μεγάλων αποστάσεων, αξίας 2,27 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική εταιρεία Boeing ανέφερε ότι οι παραδόσεις των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 2013 και 2018. Η Boeing και η ευρωπαϊκή Airbus συναγωνίζονται στην έκθεση ποια από τις δυο θα «κλείσει» τις περισσότερες παραγγελίες νέων αεροσκαφών.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση Paris Air Show, η Ρωσία παρουσιάζει το επιβατικό μεσαίων αποστάσεων Sukhoi Superjet 100 και το αμφίβιο αεροσκάφος Be-200.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την αγορά δύο πολεμικών σκαφών τύπου Mistral από τη Γαλλία έναντι 1,2 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία, βάσει της οποίας το Παρίσι πρόκειται να δώσει στην Μόσχα πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, αναμένεται να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Τα σκάφη τύπου Μistral ανήκουν σε μια κατηγορία μεταγωγικών και επιθετικών πολεμικών πλοίων και συνήθως μεταφέρουν ελικόπτερα, στρατιώτες και μικρότερα αποβατικά/επιθετικά σκάφη.

H Ρωσία διαθέτει μόνο ένα αεροπλανοφόρο, το οποίο είχε κατασκευαστεί την δεκαετία του 1980.