Τουλάχιστον 44 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα βόρεια της Ρωσίας.

Το αεροσκάφος, ένα Τουπόλεφ-34 της εταιρείας RusAir, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Μόσχα-Πετροζανβοτόφσκ, την πρωτεύουσα της Καρελίας στα βόρεια της χώρας, λίγα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο Μπεσοβέτς έπεσε σε παρακείμενο αυτοκινητόδρομο και εξερράγη.

Επίσημες πηγές ανέφεραν ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 52 άνθρωποι (43 επιβάτες και 9 μέλη πληρώματος).

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είχε γίνει γνωστός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εκτός από τους 44 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, υπάρχουν και οκτώ τραυματίες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι σοροί των θυμάτων σκορπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, διευκρινίζοντας ότι το αεροσκάφος παρ’ ολίγον να πέσει σε κτίρια κατοικιών που βρίσκονται πολύ κοντά. «Η σκηνή είναι φρικιαστική. Πρόκειται για μακελειό. Οι σοροί κείτονται στο οδόστρωμα», δήλωσε πηγή της αεροπορικής εταιρείας.

Οι οκτώ τραυματίες νοσηλεύονται με εγκαύματα, ενώ επτά από αυτούς βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Μεταξύ τους, περιλαμβάνεται και ένα παιδί 10 ετών.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των θυμάτων είναι ένας Σουηδός, ένας Ολλανδός, δύο Ουκρανοί, καθώς και μία τετραμελής οικογένεια αμερικανικoρωσικής υπηκοότητας. Στον κατάλογο των νεκρών περιλαμβάνεται και ο 38χρονος Ρώσος διαιτητής της Premier League, Βλαντιμίρ Πετάι.

Τα αίτια της βίαιης πρόσκρουσης και της έκρηξης που ακολούθησε δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο ο διευθυντής του αεροδρομίου είπε ότι επικρατούσαν «δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης υπήρχε ισχυρή βροχόπτωση και πυκνή ομίχλη είχε καλύψει την περιοχή. Ομως, σύμφωνα με αναπληρωτή διευθυντή της εθνικής επιτροπής έρευνας για τα αεροπορικά δυστυχήματα, Αλεξέι Μορόζοφ, το δυστύχημα πιθανόν οφείλεται σε βλάβη του συστήματος προσγείωσης το αεροσκάφους.

«Οι προβολείς της πίστας που πρέπει να είναι αναμμένοι σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών δεν λειτουργούσαν. Το σημαντικό είναι να μάθουμε εάν το Tu-134 δεν ξεκίνησε την προσγείωσή του στην πίστα του αεροδρομίου, αλλά στον αυτοκινητόδρομο» είπε.

Σύμφωνα με το Interfax, έχουν περισυλλεγεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Πάντως πρόκειται για το αιματηρότερο δυστύχημα ρωσικών αερογραμμών των τελευταίων χρόνων.
Το 2006, 170 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα στην Ουκρανία.