Το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio μετέδωσε συνέντευξη του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP και εκπροσώπου του κόμματος σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Οττο Φρίκε, ο οποίος εκφράζει τα ερωτηματικά του για τον σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης και της θεσμοθέτησης του φόρου διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φρίκε σημειώνει:

«Θεωρώ, ως Ευρωπαίος, ότι σ’ αυτούς που δεν τήρησαν τους όρους των Συνθηκών και που είπαν ψέματα ή εξαπάτησαν, θα πρέπει να δίνεται μια ευκαιρία και μια δυνατότητα, γιατί κι αυτές οι χώρες έχουν νέες κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, οι οποίες τώρα τηρούν του όρους των Συνθηκών…Ελπίζω να μη δικαιωθεί η ρήση του Γερμανού κωμικού Ματτίας Μπελτζ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη είναι σαν ένα διαμέρισμα με πολλούς ενοίκους, που όλοι παίρνουν χρήματα από το κοινό ταμείο, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει »να κατεβάσει τα σκουπίδια». Πρέπει τώρα να “κατεβάσουμε τα σκουπίδια”, αλλιώς δεν υπάρχει προοπτική επιτυχίας».

«Επί του νομοσχεδίου για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (θέμα, για το οποίο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο), εμείς, ως FDP, θέλουμε να γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι είναι οι όροι, εάν θα υπάρχουν εγγυήσεις για άλλες χώρες, από πού θα προέλθουν τα χρήματα για την πρώτη δόση που θα προέλθει από την Ε.Ε., με ποια σειρά θα δίδονται τα χρήματα. Και σ’ ότι αφορά την ΕΚΤ, κατά πόσο τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της».

«Το ΔΝΤ έχει καταθέσει πολύ καλές προτάσεις. Θα έπρεπε να τις λάβουμε υπόψη μας, δεδομένου ότι το ΔΝΤ διαθέτει και τη σχετική εμπειρία, Στις προτάσεις του περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός (ευρωπαϊκού) οίκου αξιολόγησης, ο οποίος θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη του τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης κατά την αξιολόγηση των κινδύνων, όπως επίσης και η πρόταση για το φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, που αποφασίστηκε μάλιστα την προηγούμενη Παρασκευή».