Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τα τέσσερα τελευταία κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την ΕΕ, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί το 2013 στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία. Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα λάβουν την οριστική απόφαση για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, τονίζοντας ότι η Κομισιόν είναι πεπεισμένη ότι αυτό θα επιτευχθεί.
«Είναι μία ιστορική ημέρα για την Κροατία και την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ να κλείσει τα τελευταία τέσσερα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με την Κροατία. Αυτό ανοίγει το δρόμο για να γίνει η Κροατία το 28ο μέλος της Ένωσης από την 1η Ιουλίου του 2013, αν το Συμβούλιο αποδεχθεί την ημερομηνία που πρότεινε η Επιτροπή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο κ. Μπαρόζο συνεχάρη τις κροατικές Αρχές και κυρίως τη σημερινή κυβέρνηση για το δύσκολο έργο τους τα τελευταία χρόνια, αλλά και το λαό της Κροατίας, επειδή, όπως τόνισε, η προσχώρηση στην οικογένεια των λαών της ΕΕ είναι κατά κύριο λόγο επιτυχία των Κροατών.
«Το σημαντικό βήμα της Κροατίας προς την ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ότι η διεύρυνση λειτουργεί, ότι η ΕΕ εμμένει στις υποχρεώσεις τους και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες ανταμείβονται. Γι’ αυτό ελπίζω ότι η πρόοδος της Κροατίας θα ωθήσει τους υπόλοιπους εταίρους μας να ενισχύσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να επιτύχουν αποτελέσματα προς όφελος των λαών τους και της ΕΕ» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικοινώνησε τηλεφωνικά – από τη Μόσχα όπου βρίσκεται – με την πρωθυπουργό της Κροατίας Γιαντράνκα Κόσορ , η οποία επισκέπτεται το Λονδίνο και τη συνεχάρη για την εξέλιξη, ενώ εξήρε τη συμβολή της στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων.
Η κυρία Κόσορ ευχαρίστησε τον Ζοζέ Μπαρόζο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγνώριση όλων των προσπαθειών της κροατικής κυβέρνησης και των αποτελεσμάτων, τα οποία η Κροατία πέτυχε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα της θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κροατία, Χάνες Σβόμποντα, χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.