Πέταξες, έστω από τρέχουσα αμέλεια, στα σκουπίδια κανένα άδειο πλαστικό μπουκάλι, τίποτα σπασμένα γυάλινα ποτήρια ή χαρτοσυσκευασίες που θα μπορούσες και «όφειλες» να ανακυκλώσεις ; Ο νέος οικιακός σκουπιδοτενεκές BinCam θα σε κάνει…ρεζίλι στους «φίλους» σου στο facebook. Κι αν τολμάς, ξανακάν’το….
Αυτή είναι η βασική αντίληψη μιας «πράσινης» ιδέας που είχαν διδάσκοντες και φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ στη Βρετανία. Ο καθένας έβαλε εθελοντικά στην κουζίνα του από έναν τενεκέ εφοδιασμένο με φωτογραφική μηχανή. Κάθε φορά που ανοίγει και κλείνει το καπάκι, η μηχανή φωτογραφίζει το σκουπίδι που μόλις απορρίφθηκε. Η φωτογραφία «ανεβαίνει» αυτοματα σε ψηφιακό χώρο ειδικής ομάδας στην δημοφιλέστατη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Και ο έλεγχος γίνεται 24 ώρες το 24ωρο.

Το ζήτημα είναι απλό : όποιος κάνει το λάθος να πετάξει ανακυκλώσιμα απορρίμματα γίνεται αμέσως αντιληπτός. Τα μέλη της σελίδας τον «μαλώνουν» ευγενικά και ο ίδιος, όπως τουλάχιστον έδειξε η πείρα λίγων εβδομάδων, την επόμενη φορά θα το ξανασκεφτεί πολύ πριν παραστρατήσει οικολογικά.

«Στην αρχή μπερδευόμουν. Γρήγορα όμως κατάλαβα ότι με λίγη προσοχή μπορείς να φροντίζεις για την ανακύκλωση πολλών από τα σκουπίδια τους σπιτιού»
δήλωσε μία νεαρή φοιτήτρια η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα. «Ολα γίνονται εθελοντικά. Και αποδεικνύουν μία από τις χρήσιμες πλευρές των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωση»
εκτιμά η Ανια Θιμ, εκπαιδευτικός που συμμετέχει στο πρόγραμμα.