Νέος πρόεδρος του Περού εξελέγη ο αριστερός υποψήφιος Ογιάντα Ουμάλα, ο οποίος επικράτησε της δεξιάς αντιπάλου του Κέικο Φουχιμόρι και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στο Περού την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, αλλά με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Ουμάλα απέσπασε το 51,5% των ψήφων, έναντι 48,5 της αντιπάλου του και κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για κρούσματα διαφθοράς και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ηλικίας 48 ετών πρώην αξιωματικός του στρατού έρριξε τους τόνους σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τον πολιτικό φίλο του και πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, δύο παράγοντες που ευθύνονται για την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος υπόσχεται αναδιανομή του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας και προτάσσει το συμφέρον των Περουβιανών πάνω από όλα τα άλλα.

Ο νικητής των εκλογών υποσχέθηκε ότι θα μετατρέψει το «οικονομικό θαύμα» του Περού, που προκαλεί το θαυμασμό των γειτόνων του, σε κινητήριο δύναμη για τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους. Αυτό θα το πετύχει με τη φορολόγηση των κερδών από τα μεταλλεία και τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου, ώστε οι Περουβιανοί να το προμηθεύονται φθηνότερα.
Ο Ουμάλα έχασε τις προηγούμενες εκλογές του 2006 από τον νυν πρόεδρο Αλαν Γκαρσία, γιατί η τότε εκστρατεία του είχε τρομάξει τα μεσαία στρωματα και την οικονομική ολιγαρχία, με τις κορώνες κατά των πλουσίων. Αυτή τη φορά, παρόλο που οι τόνοι του έπεσαν, και πάλι δεν πήρε με το μέρος του την ελιτ, αλλά και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που τον πολέμησαν. Η απήχησή του στον απλό κόσμο είναι όμως πολύ μεγάλη.

«Περιμέναμε πολύ καιρό μια κυβέρνηση που να νοιάζεται πραγματικά τους φτωχούς», δηλωσε ο Ουμάλα, «αντί να νοιάζεται για τις ελίτ της Λίμας που πουλάει στους ξένους το φυσικό πλούτο της χώρας, που ευθυνεται για το 65% των εσόδων από τις εξαγωγές.» «Αυτό πρέπει να αλλάξει, και γι΄αυτό είμαι εγώ εδώ», ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.