Στο τέλος της φαίνεται ότι φθάνει η παντοκρατορία του Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια. Την Κυριακή διεξάγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόμμα VMRO-DPMNE του σκοπιανού πρωθυπουργού έρχεται μεν πρώτο στις δημοσκοπήσεις, αλλά η αυτοδυναμία αποτελεί πλέον μακρινό ενδεχόμενο.

Αυτό αναγορεύει σε ρυθμιστές της επόμενες ημέρας τα δύο αλβανικά κόμματα, το DUI και το DPA. Το DUI του Αλί Αχμέτι συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Γκρούεφσκι. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα μπορούσε να σχηματίσει και μόνος του κυβέρνηση αλλά είχε προτιμήσει να συνεργαστεί με το κόμμα του Αχμέτι ώστε να μην κατηγορηθεί ότι αποκλείει τους Αλβανούς από την εξουσία. Αν όμως οι τρέχουσες προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε η αλβανική υποστήριξη θα είναι αναγκαία και όχι απλή… πολυτέλεια.

Την ίδια στιγμή, οι Σοσιαλδημοκράτες (SDSM) της Ραντμίλα Σεκερίνσκα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους κοντά ή και πάνω από το 15%, ενώ ο κ. Γκρούεφσκι χάνει ψήφους τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά – ακόμη και από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Λιούπσο Γκεοργκιέφσκι που έχει επανακάμψει στην πολιτική ζωή της γείοτνος.

Το κρίσιμο ερώτημα για την Αθήνα είναι αν έπειτα από την εκλογική αναμέτρηση θα αλλάξουν οι συνθήκες ώστε να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ακόμη και οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί με τον Νίκολα Γκρούεφσκι και θα ήθελαν να δουν την αποχώρησή του.

Διατηρούν επίσης ανοιχτούς διαύλους με τον αλβανικό παράγοντα και δεν θα ήθελαν η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα τόσο στην Αλβανία όσο και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο να επεκταθεί και στην πΓΔΜ. Οι Αμερικανοί πάντως θέλουν λύση, ενώ στο Στέητ Ντιπάρτμεντ τα νήματα κινεί ο γνωστός μας από τη θητεία του στην Αθήνα Τόμας Κάντριμαν.

Η Αθήνα ευελπιστεί ότι αν ο Γκρούεφσκι βγει πραγματικά αποδυναμωμένος, ίσως αντιληφθεί πλέον πως ο δρόμος της μη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας δεν οδηγεί πουθενά και ίσως εμφανιστεί διαλλακτικότερος για να τονώσει την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του. Ούτως ή άλλως, οι συζητήσεις για το Σκοπιανό διεξάγονται σε βαθύ παρασκήνιο και όλοι οι παίκτες αναμένουν αρχικά το εκλογικό αποτέλεσμα.