Η δικαιοσύνη της Χιλής συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο του Πάμπλο Νερούδα το 1973, στον απόηχο μαρτυριών που δημιουργούν αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου του από καρκίνο και κάνουν λόγο για δολοφονία.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, ο δικαστής Μάριο Καρόζα «δέχθηκε την καταγγελία» που κατατέθηκε την Τρίτη από τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκιγιέρμο Τεϊγέρ, ο οποίος θεωρεί ηθικό καθήκον του να ερευνήσει το θάνατο του τιμηθέντα με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας Νερούδα.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο συγγραφέας απεβίωσε λίγο μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας επιδείνωσης του καρκίνου του προστάτη, σε μια κλινική στο Σαντιάγο, όπου νοσηλευόταν.

Όμως, στις αρχές Μαΐου, ο πρώην γραμματέας και οδηγός του Νερούδα, Μανουέλ Αράγια, δήλωσε ότι ο συγγραφέας είχε δολοφονηθεί προκειμένου να μην εξελιχθεί, όντας εξόριστος, σε βασικό αντίπαλο της δικτατορίας, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1990.

Σύμφωνα με τον Αράγια, ο Χιλιάνος ποιητής είχε θορυβηθεί από μία μυστηριώδη ένεση που του είχε χορηγηθεί από γιατρό στην κλινική.

Μία άλλη μαρτυρία είναι αυτή του πρώην πρεσβευτή του Μεξικού στην Χιλή Γκονζάλο Μαρτίνεζ, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Νερούδα λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του.

Ο Μαρτίνεζ είχε δηλώσει ότι δεν είδε μεγάλη διαφορά στον Νερούδα ανάμεσα στις πρώτες συναντήσεις τους και σε αυτές πριν από τον θάνατό του.