Σε σύμβολο της ελευθερίας για ολους τους πολίτες του Μπαχρέιν εχει μετατραπεί μια 20χρονη φοιτήτρια, που βρέθηκε σημερα στο εδώλιο στρατοδικείου για την «αντικαθεστωτική δράση» της.

Το έγκλημα της Αγιάτ αλ Γκορμεζί, ηταν πως τόλμησε να διαβάσει, πριν δυο μήνες, ένα δικό της καταγγελτικό ποίημα, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου ενάντια στην κρατική καταπίεση. «Είμαστε οι άνθρωποι που σκοτώνουν τον εξευτελισμό και δολοφονούν την αθλιότητα / οι άνθρωποι που θα καταστρέψουν το σύστημα της αδικίας», ειχε απαγγείλει ένα απόγευμα του περασμένου Φεβρουαρίου η νεαρή σπουδάστρια, απευθυνόμενη κατόπιν στον βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ισα Αλ Χαλίφα, ρωτώντας τον «δεν ακούς τις φωνές των ανθρώπων αυτών, δεν ακούς τις κραυγές τους;» με το πλήθος να φωνάζει «κάτω ο Χάμαντ!»

Η Αλ Γκορμεζί συνελήφθη τελικά αρκετές εβδομάδες αργότερα, στις 30 Μαρτίου, από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος, και φυλακίστηκε σε άγνωστη τοποθεσία και χωρις δυνατότητα επικοινωνίας με τους γονείς της. Μόνον μιά φορά τους τηλεφώνησε, μέσα από το κελί όπου κρατείτο, γιά να τους πεί εντρομη: «Με έβαλαν κι υπέγραψα μια ψευδή δήλωση».

Οι γονείς της νεαρής ακτιβίστριας πληροφορήθηκαν πριν μερικές ημέρες πως η κόρη τους έχει υποστεί σειρά βασανιστηρίων από τις αστυνομικές αρχές, που θεώρησαν ύψιστη προσβολή την αναφορά της στον βασιλιά του κρατιδίου.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι αρχές του Μπαχρέιν ήραν χτες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο, μετά από 11 εβδομάδες ταραχών, με την ελπίδα – όπως δήλωσαν αξιωματούχοι – να μην επηρεαστεί η τουριστικη κίνηση του θέρους… Ξεκίνησε μάλιστα και διεθνής διαφημιστική καμπάνια, ενώ το σύνθημα είναι «back to business.

Ομως η σιιτική αντιπολίτευση εχει άλλα σχέδια, και παρά την άγρια καταστολή και την συνεχιζόμενη παρουσία στην χωρα στρατιωτων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ετοιμάζει από αυριο νέες κινητοποιήσεις, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.