Διθυραμβικές δηλώσεις για την «τρίτη εκδοχή της παγκοσμιοποίησης μέσω της επανάστασης του Διαδικτύου» αλλά και παραινέσεις για μια χρήση του διαδικτύου με ηθικούς κανόνες και αρχές λειτουργίας, επεφύλασσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του G8 για το Διαδίκτυο.

Το e-G8, όπως ονομάστηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Παρίσι λίγες μέρες πριν την «κανονική» σύνοδο του G8, συγκέντρωσε 1.500 εκπροσώπους εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και διαδικτύου έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Με την ολοκλήρωσή του, οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις θα συντάξουν κοινό κείμενο το οποίο θα απευθύνεται στους ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών που θα συνεδριάσουν στο τέλος της εβδομάδας στη Ντοβίλ, στις βόρειες ακτές της Γαλλίας.

Στο άνοιγμα του συνεδρίου ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Ιντερνετ να ακολουθήσουν κανόνες χρηστής συμπεριφοράς προς τους πελάτες. Οι εταιρείες, είπε, θα πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα της ασφάλειας στην προσωπική ζωή και της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών.


«Νομίζω ότι πολιτικές ηγεσίες και επιχειρηματικοί παράγοντες μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Εμείς πρέπει να ακούσουμε τις δικές ανάγκες και τους στόχους σας. Εσείς θα πρέπει να ακούσετε τα δικά μας όρια και να σεβαστείτε τις κόκκινες γραμμές
», υπογράμμισε ο Σαρκοζί.

Στην έναρξη της ομιλίας του έκανε λόγο «για μια νέα επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο περισσότερο από ό,τι ο Νεύτωνας και ο Εντισον» και «αναδιαμόρφωσε ακόμα και τον τρόπο αντίληψης της ιστορίας».

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Google, η Apple αλλά και τους εμπνευστές του Facebook, του Twitter και της Wikipedia, ο Σαρκοζί συνέστησε «υπευθυνότητα» στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων ώστε να διατηρηθεί η αξιοπιστία του μέσου.


«Η απόλυτη διαφάνεια (με την έννοια της αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων) που δεν αφήνει ποτέ τον άνθρωπο σε ησυχία, προσκρούει αργά ή γρήγορα στην αρχή της ατομικής ελευθερίας»
κατέληξε ο γάλλος ηγέτης, καλώντας σε «υπεύθυνο διάλογο» τους επαγγελματίες του χώρου.