Θεωρείται ο «θαυματουργός» ποινικολόγος που κερδίζει τις πιο δύσκολες υποθέσεις στη Νέα Υόρκη. Σ΄ αυτόν στράφηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν για να τον υπερασπιστεί για τις κατηγορίες απόπειρας βιασμού της καμαριέρας. «Δεν είναι κακοί άνθρωποι όλοι όσοι είναι τυπικά ένοχοι για την παράβαση του νόμου» είχε δηλώσει κάποτε σε συνέντευξή του ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν. Και εξήγησε: «Πολλοί από τους πελάτες μου είναι καλοί άνθρωποι που ξεστράτισαν.Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστραφεί η ζωή τους.Μέρος της δουλειάς μου είναι να τους βοηθώ να ξαναβάλουν τη ζωή τους στον ίσιο δρόμο».

Αυτή είναι η εξήγηση της καθαρής συνείδησης. Υπάρχει και η εξήγηση της τσέπης την οποία είχε δώσει σε άλλη συνέντευξή του: «Δεν καταλαβαίνω τους δικηγόρους που λένε “Αυτόν τον κατηγορούμενο δεν θα τον υπερασπιζόμουν ποτέ”.Ας μου εξηγήσουν πώς να πω “όχι” σε κάποιον που μπαίνει στο γραφείο μου και μου δίνει 250.000 δολάρια».



Βέρος Νεοϋορκέζος, γεννήθηκε πριν από 62 χρόνια στο Μπρούκλιν από γονείς επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Είναι πιστός ισραηλίτης και αγωνίζεται να συνδυάσει δουλειά και θρησκεία. «Την Παρασκευή, παραμονή του Σαββάτου, προσπαθώ να επιστρέφω σπίτι πριν από το ηλιοβασίλεμα.Μα γνωρίζω ότι ο Θεός με συγχωρεί όταν καθυστερώ για να σώσω τη ζωή ενός πελάτη». Την αργία του Σαββάτου πάντως την τηρεί σχολαστικά, σαν καλός ορθόδοξος εβραίος: το περισσότερο που κάνει είναι να σηκώνει το τηλέφωνο.

Μικρός ο Μπράφμαν ήθελε να γίνει κωμικός. Το ταλέντο αυτό το διοχέτευσε στα δικαστήρια: θεωρείται ακαταμάχητος στην αγόρευση, την οποία πασπαλίζει με αστεία για να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των ενόρκων και τελικά να κερδίζει τη δίκη. «Κύριοι δικαστές» είχε ξεκινήσει προσφάτως την τελική του αγόρευση σε μια υπόθεση. «Ο εισαγγελέας θέλει να πιστέψετε όσα σας είπε. Εγώ πάλι θέλω να ψηλώσω 10 εκατοστά από το 1,68. Κανείς από τους δυο μας δεν θα δει το όνειρό του να πραγματοποιείται».

Το παλμαρέ των πελατών του Μπράφμαν περιλαμβάνει τους ράπερ Πι Ντίντι και Τζέι Ζι, τον μακαρίτη Μάικλ Τζάκσον, μαφιόζους και άλλους διάσημους που παραστράτησαν. Περιλαμβάνει ακόμη και τον Σωκράτη! Στην αναψηλάφηση της δίκης του που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες το Ιδρυμα Ωνάση στο Μανχάταν, ο Μπράφμαν υπερασπίστηκε τον αθηναίο φιλόσοφο και κατάφερε να τον αθωώσει 2.400 χρόνια μετά τον θάνατό του!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ