Υπό κράτηση τουλάχιστον ως τις 20 Μαΐου, οπότε και θα συνεχιστεί η δίκη του, θα παραμείνει τελικά ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού, επίθεση και ομηρία μιας 32χρονης καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel στο Μανχάταν όπου διέμενε.

Αρχικά, οι νεοϋορκέζοι εισαγγελείς είχαν προτείνει να οριστεί εγγύηση ύψους ενός εκατομμυρίου δλαρίων, όμως τελικά ο δικαστής έκρινε τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – και μέχρι πρότινος επικρατέστερο υποψήφιο για το χρίσμα των σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2012 – προφυλακιστέο.

Παράλληλα η εισαγγελία θα ερευνήσει κατά πόσον ο Στρος-Καν έχει ξαναεμφανίσει παρόμοια συμπεριφορά στο παρελθόν.

Παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροί του υποστηρίζουν ότι θα αθωωθεί, και αρνούνται τις κατηγορίες, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης έκρινε ότι τα στοιχεία που προέκυπταν από την ιατροδικαστική εξέταση υποστηρίζουν τις κατηγορίες του θύματος, ενώ σε περίπτωση που ο Στρος-Καν είχε καταφέρει να βγει εκτός Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μπορούσαν να τον υποχρεώσουν να επιστρέψει.

Αλλοθι, δεν εχεις άλλοθι…

Ενώ οι κατηγορίες εναντίον του αλλάζουν άρδην το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι έχει άλλοθι.

Ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RMC μετέδωσε ότι η υπεράσπιση θα ισχυριστεί ότι δεν στοιχειοθετείται καν κατηγορητήριο και ότι κατά την ώρα που κατηγορείται ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στην καμαριέρα, ο Στρος-Καν στην πραγματικότητα βρισκόταν σε ένα εστιατόριο και γευμάτιζε με την κόρη του.

Σύμφωνα με την μετάδοση, οι δικηγόροι του εντόπισαν τις όλες τις κινήσεις του και καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ανακρίβειες στις πρώτες αναφορές της αστυνομίας της Νεας Υόρκης. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι ο Στρος-Καν διέφυγε βιαστικά ξεχνώντας πίσω του τα προσωπικά του είδη και το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να έχει κλείσει εκ των προτέρων θέση στην πτήση στην οποία προσπάθησε να επιβιβαστεί.

Διορθώνουν όμως λέγοντας ότι είχε ραντεβού με την κόρη του, οπότε και διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει το κινητό του τηλέφωνο, ειδοποίησε τη ρεσεψιόν και έστειλε τον σωφέρ να το παραλάβει. Οσον αφορά τα της πτήσης, δηλώθηκε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ έχει συμφωνία με την Air France να ταξιδεύει οποτεδήποτε, ανά πάσα στιγμή έχει ανάγκη. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι διαθέτουν μάρτυρες και υλικές αποδείξεις για την επαλήθευση του άλλοθι.

Το πρόγραμμα το οποίο καταθέτουν οι δικηγόροι του θα σήμαινε ότι ο κατηγορούμενος είχε ήδη εγκαταλείψει το ξενοδοχείο την ώρα που η καμαριέρα τον κατηγορεί ότι την αιφνιδίασε, την κυνήγησε στο διάδρομο, και της επιτέθηκε.

Στο μεταξύ, ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor, ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Sofitel ανακοίνωσε ότι ο Στρος-Καν γνωστοποίησε το Σάββατο την αναχώρησή του στη ρεσεψιόν, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει περαιτέρω στοιχεία για την παραμονή του επικεφαλής του ΔΝΤ στο εν λόγω ξενοδοχείο.

Η καμαριέρα μπήκε στη σουίτα του «γυρω στο μεσημέρι, για να συγυρίσει», ανέφερε η διεύθυνση, διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων αν ο ένοικος του δωματίου βρίσκεται στο δωμάτιο και χτυπάει την πόρτα για να μάθει. Ο Στρος Καν πάντως αποχώρησε από το ξενοδοχείο περίπου μιση ώρα αργότερα, «μεταξύ 12:28 και 12:38, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Η διάταξη της σουίτας 2806, στην οποία έμενε ο Στρος-Καν «δεν είναι πολύ πρακτική» και ενδεχομένως εξηγεί «ότι ενδέχεται να μην μπορεί κανείς να ακούσει κανείς μια υπάλληλο που μπαίνει στο δωμάτιο».

Ο Στρος-Καν θα δηλώσει αθώος των κατηγοριών που αναμένεται να σημάνουν το άδοξο και ταπεινωτικό τέλος της καριέρας του ως επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά και του ενδεχόμενου εκλογής του ως προέδρου της Γαλλίας. Παρόλα αυτά αναμένεται ότι ακόμη και αν τελικά αθωωθεί, ο ισχυρός άντρας δεν θεωρείται πλέον πιθανό να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία στις εκλογές του ερχόμενου έτους.

Το κατηγορητήριο για τον Στρος-Καν