Θύμα και ταυτόχρονα θύτης, ο Τζεφ Χαλ ανερχόμενο «αστέρι» του νεοναζιστικού κινήματος στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται πως δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, με το οικογενειακό περίστροφο από τον… 10χρονο γιο του.

Το αγόρι, στο οποίο έχουν ήδη ασκηθεί κατηγορίες για τον θανατηφόρο πυροβολισμό, βρισκόταν εκτεθειμένο στην ακραία νεοναζιστική ιδεολογία της βίας και του ρατσισμού του πατέρα του από πολύ μικρό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έπεφτε θύμα κακοποίησης και από τους δύο γονείς του οι οποίοι ήταν χωρισμένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, ο 32χρονος, ο οποίος ηγούνταν του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (NSM), ενέπλεκε τον γιο του σε δραστηριότητες της ρατσιστικής οργάνωσης. Η πιθανή σύνδεση μεταξύ των βίαιων μηνυμάτων της οργάνωσης και της δολοφονίας του, πράξη εξαιρετικά σπάνια για ένα 10χρονο αγόρι, ενδέχεται να αποδειχτεί σημαντικός παράγοντας στην δίκη του αγοριού.

Ο Χαλ χρησιμοποιούσε το σπίτι του ως αρχηγείο της NSM, μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολυάριθμες αμερικανικές νεοναζιστικές οργανώσεις. Ενας ρεπόρτερ της εφημερίδας «New York Times» κατέθεσε ότι είχε δει τον Χαλ να κηρύττει υπέρ του ρατσιστικού μίσους σε μία συγκέντρωση, μπροστά στο αγόρι, το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά του μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του. Είχε επίσης δηλώσει στον δημοσιογράφο ότι μάθαινε τον γιο του να χειρίζεται όπλα και να χρησιμοποιεί εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και ότι του είχε χαρίσει μια ζώνη με ναζιστικά διακριτικά.

Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των τοπικών αρχών, η NSM είχε ιστορικό στρατολόγησης πολύ μικρών παιδιών στους κόλπους της, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια αμερικανική οργάνωση. Συγκεκριμένα, είχε δημιουργήσει έναν παιδικό βραχίονα, με την ονομασία «Σώμα των Νεαρών Βίκινγκς», ο οποίος δέχεται αγόρια και κορίτσια υπό την προϋπόθεση να είναι ευρωπαϊκής καταγωγής και τέκνα μελών της NSM ή να έχουν τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Ο ανήλικος δολοφόνος, το όνομα του οποίου δεν έχει δωθεί στη δημοσιότητα λόγω του νεαρού της ηλικίας του, θα δικαστεί σε δικαστήριο ανήλικων και χαρακτηρίζεται ως ένα αγόρι «με πυκνά ξανθά μαλλιά, μικροκαμωμένο, αδύνατο και με μωρουδίστικα χαρακτηριστικά».

Οι γονείς του 10χρονου εμπλέκονταν τα τελευταία χρόνια σε ένα άσχημο διαζύγιο, κατά τη έκδοση του οποίου τόσο ο Χαλ όσο και η πρώην σύζυγός του Λετίσια Νιλ κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο για κακοποίηση του παιδιού. Η οικογένεια παρακολουθούνταν από τις κοινωνικές υπηρεσίες από το 2003.

Η NSM ιδρύθηκε το 1994 και έκτοτε κέρδιζε συνεχώς έδαφος. Στις μέρες μας έχει 400 μέλη σε 32 πολιτείες. Πρεσβεύει ανοιχτά το φυλετικό μίσος και τον αντισημιτισμό και ζητάει την απέλαση όλων των μη Αμερικανών από τις ΗΠΑ. Ο Χαλ, ο οποίος εργαζόταν ως υδραυλικός οργάνωνε συχνά περιπολίες μελών της οργάνωσης στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικό και κυνηγούσε μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν λαθραία στη χώρα.