Το πετυχημένο παιχνίδι του Facebook που επιτρέπει στους χρήστες να γίνονται εικονικοί αγρότες αποτέλεσε την έμπνευση για ένα πρωτότυπο πείραμα στη Βρετανία. Μια φάρμα 4.800 στρεμμάτων, γεμάτη καλλιέργειες και εκτροφεία, θα λειτουργήσει φέτος σύμφωνα με τις αποφάσεις 10.000 online αγροτών.

«Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν γνωρίζοντας πώς παράγονται τα τρόφιμα» δήλωσε στο BBC μια Βρετανίδα που συμμετέχει στο πείραμα, και επισκέφθηκε με την οικογένειά της το αγρόκτημα στο Κέμπριτζσαϊρ.

Η εξοικείωση του κοινού με την πρωτογενή παραγωγή είναι εξάλλου ο στόχος του αγγλικού National Trust, ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Είναι πραγματικότητα, δεν το κάνουμε για αστείο» διαβεβαιώνει ο Ρίτσαρντ Μόρις, διαχειριστής της φάρμας για λογαρισμό του ιδρύματος.

Όπως εξήγησε, με την πληρωμή μιας ετήσιας συνδρομής των 30 λιρών, οι εικονικοί αγρότες θα μπορούν να ψηφίσουν τι είδους καλλιέργεια θα επιλέξουν για φέτος, και θα αποφασίσουν με την ίδια διαδικασία πώς τα ζώα της φάρμας θα καταλήξουν στη διατροφική αλυσίδα..