Οτάβα Με την ψήφο τους, οι Καναδοί έδωσαν στον συντηρητικό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ την πρώτη κυβέρνηση πλειοψηφίας σε μια ιστορική εκλογική κούρσα, όπου ανατράπηκαν οι κομματικοί συσχετισμοί και αναγορεύτηκαν σε αξιωματική αντιπολίτευση οι Νέοι Δημοκράτες του Τζάκ Λέιτον.

Οι Συντηρητικοί, έπειτα από δύο συνεχόμενες κυβερνητικές περιόδους, όπου δεν διέθεταν όμως την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά έριξαν όλο το βάρος στο να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη αυτοδυναμία. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις στον χώρο της οικονομίας.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα βυθίστηκε, περνώντας στην τρίτη θέση, ενώ το αυτονομιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά έχασε τη συντριπτική του δύναμη στο Κεμπέκ.

Σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, ο ηγέτης του Νεοδημοκρατικού κόμματος Τζάκ Λέιτον έγραψε ιστορία, καθώς είναι ο πρώτος αρχηγός της συγκεκριμένης παράταξης που θα καθήσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά.

Ενώ το Συντηρητικό κόμμα πανηγυρίζει για τη νίκη του και το Νεοδημοκρατικό για τη θεαματική άνοδό του, το Φιλελεύθερο Κόμμα και το Μπλοκ Κεμπεκουά προσπαθούν να διαχειριστούν την ήττα τους.

Η άνοδος του Νεοδημοκρατικού κόμματος οφείλεται εν πολλοίς στη σαρωτική πορεία του στο Κεμπέκ, όπου το αυτονομιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά συρρικνώθηκε σε τέσσερις έδρες, ενώ ο αρχηγός του Ζιλ Ντισέπ έχασε την έδρα του.

Την ίδια ώρα οι Φιλελεύθεροι είδαν να χάνεται η υποστήριξή τους σε όλη την επικράτεια, με τους Συντηρητικούς να αλώνουν το προπύργιό τους το Τορόντο.

Στις 11.30 τη νύχτα οι Συντηρητικοί κέρδιζαν 168 έδρες (είχαν 143), το Νεοδημοκρατικό κόμμα 102 έδρες (είχε 47), οι Φιλελεύθεροι 33 έδρες (είχαν 77) και το Μπλοκ Κεμπεκουά 4 έδρες (είχε 36).

Σε μια ιστορική ανατροπή επίσης στην περιοχή του Οντάριο, ο Τζιμ Καρύγιαννης κράτησε την έδρα του Φιλελεύθερου Κόμματος στην περιοχή Scarborough-Agincourt, ενώ ο Τζον Κάνης την έχασε στην περιοχή Scarborough Centre.

Ο Κώστας Μενεγάκης, πρόεδρος του ΣΑΕ Καναδά κέρδισε γιά πρώτη φορά την έδρα για τους Συντηρητικούς στην περιοχή Richmond Hill του Οντάριο. Ο κυπριακής καταγωγής Τόνι Κλέμεντ, υπουργός της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος, επανεκλέχθηκε θριαμβευτικά στο Parry Sound-Muskoka. Η ελληνικής καταγωγής Νίκη Αστον εξάλλου επανεκλέχθηκε στη Μανιτόμπα με το Νεοδημοκρατικό Κόμμα.

«Πρόκειται για επανάσταση», δήλωσε ο Νέλσον Γουάιζμαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σχολιάζοντας την εκλογική επίδοση του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος.

«Είναι το τέλος μιας εποχής, ένα πολιτικό τσουνάμι», δήλωσε ο Ζαν-Ερμάν Γκε, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σέλμπρουκ σχολιάζοντας τη μεγαλύτερη ήττα του κόμματος για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ από την πρώτη του εκλογική συμμετοχή το 1970.

Η ηγέτης των Πρασίνων εισέρχεται στο Κοινοβούλιο
Η ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων στον Καναδά, Ελίζαμπεθ Μέι, εξελέγη και έτσι για πρώτη φορά ένα κόμμα Οικολόγων εισέρχεται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στη Βόρειο Αμερική.

Η 56χρονη Μέι επικράτησε του υποψηφίου του Συντηρητικού Κόμματος στην εκλογική μάχη στη Βρετανική Κολομβία, την πλέον δυτική επαρχία του Καναδά, κατά την οποία οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Στέφεν Χάρπερ εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.

Οι Πράσινοι είχαν υποψήφιους σε ολόκληρη την επικράτεια του Καναδά, αλλά είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην εκλογή της Μέι ώστε να διασφαλίσουν ότι θα έχουν έστω μία μικρή παρουσία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Κάτι ανάλογο είχαν επιχειρήσει και στις εκλογές του 2008, αλλά χωρίς επιτυχία.

«Σήμερα αποδείξαμε ότι οι Καναδοί επιθυμούν την αλλαγή στην πολιτική», δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους. Κανένα μέλος του Κόμματος των Πρασίνων δεν έχει μέχρι σήμερα εκλεγεί σε ομοσπονδιακό αξίωμα στις ΗΠΑ, αλλά το κόμμα το οποίο προέκυψε από το κίνημα των οικολόγων είναι πολιτική δύναμη σε ευρωπαϊκές χώρες.

Παραιτήθηκε ο Ζιλ Ντουσέπ
Ο ηγέτης του αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ Bloc Quebecois (BQ) ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι παραιτείται μετά την εκλογική του ήττα. Ο Ζιλ Ντουσέπ, ο οποίος έχασε την έδρα του στο Κοινοβούλιο, έκανε την ανακοίνωσή του απευθυνόμενος προς τους οπαδούς του.

Οι καναδοί ψηφοφόροι έφεραν ριζική αναδιαμόρφωση του πολιτικού τοπίου
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, με τους Συντηρητικούς να κερδίζουν τις περισσότερες από τις 308 έδρες του Κοινοβουλίου, οδηγούν στον ριζικό επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της χώρας με τη θεαματική επίδοση του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος της αριστεράς και τη συντριβή του Μπλοκ Κεμπεκουά για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ.