Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινότητα η είδηση της δολοφονίας του Οσάμα μπιν Λάντεν από αμερικανούς πράκτορες στο Πακιστάν, 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. Η επιχείρηση σύλληψης του αρχηγού της Αλ Κάιντα διεξήχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Μαΐου και έπειτα από ανταλλαγή πυρών, ο Μπιν Λάντεν έπεσε νεκρός. Τον θάνατό του ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Για «μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και επισήμανε πως η εξέλιξη αυτή έδειξε ότι «παρόμοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα».

«Η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τις χειρότερες τρομοκρατικές ωμότητες: την 11η Σεπτεμβρίου (2001) και τόσες άλλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς Βρετανούς», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει την εκστρατεία του με στόχο να σκορπίζει τον τρόμο. Ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε αυτούς που σκοτώθηκαν από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους. Επίσης ήρθε η ώρα να ευχαριστήσουμε εκείνους που εργάζονται αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο για να μας γλιτώσουν από την τρομοκρατία. Το έργο τους συνεχίζεται. Συγχαίρω τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους υπευθύνους της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Η Γαλλία «χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ» οι οποίες καταδίωκαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν επί 10 χρόνια, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας την εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα «σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Η ανακοίνωση από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν, ύστερα από μια αξιοσημείωτη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Η Γαλλία χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ, οι οποίες τον καταζητούσαν επί δέκα χρόνια» τόνισε, σημειώνοντας:

«Κύριος υπεύθυνος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ο εμπνευστής μιας ιδεολογίας μίσους και ο αρχηγός μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες. Η Γαλλία εκτιμά ότι για τα θύματα αυτά, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η Γαλλία σκέπτεται σήμερα τα θύματα αυτά και τις οικογένειές τους». «Η μάστιγα της τρομοκρατίας υπέστη ένα ιστορικό πλήγμα, αλλά αυτό δεν είναι τέλος της Αλ Κάιντα» , προειδοποίησε.

Η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της και χαιρέτισε τη «μεγάλη επιτυχία» της Ουάσινγκτον. «Η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη για όλους τους τρομοκράτες. Μόνον ένας κοινός αγώνας κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η Ρωσία είναι έτοιμη ν’ αυξήσει τη συνεργασία της», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ανακουφισμένη με την είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Οι ΗΠΑ κατάφεραν ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά της Αλ Κάιντα, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Ωστόσο, η καγκελάριος προειδοποίησε ότι η διεθνής τρομοκρατία δεν έχει ακόμα ηττηθεί. «Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Οι δυνάμεις της ειρήνης σημείωσαν επιτυχία χθες το βράδυ. Η διεθνής τρομοκρατία δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε», τόνισε η Μέρκελ σύμφωνα
με τον εκπρόσωπό της.

Στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν αποτελεί ένα «αποφασιστικό βήμα στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Στο Μιλάνο, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν είναι ένα «σημαντικό αποτέλεσμα στον αγώνα κατά του κακού» και «ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ και όλες τις δημοκρατίες». «Δεν πρέπει να πάψουμε να επαγρυπνούμε», τόνισε ο Μπερλουσκόνι, προειδοποιώντας για τους «κινδύνους» αντιποίνων. «Απέναντι στους κινδύνους αυτούς όλες οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν, όπως το έχουν κάνει ώς σήμερα. Ο κόσμος περίμενε αυτήν την είδηση δέκα χρόνια», τόνισε.

Σύμφωνα με το Βατικανό, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο Θεό για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και για την εκμετάλλευση της θρησκείας με σκοπό τη διασπορά του μίσους. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι ένας θάνατος δεν χαροποιεί τους χριστιανούς, τους υπενθυμίζει «την ευθύνη που έχει καθένας ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων».

Να παραδώσουν τα όπλα, κάλεσε τους Ταλιμπάν ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. «Οι Ταλιμπάν πρέπει να παραδειγματιστούν από αυτό (σ.σ. από τον θάνατο του Μπιν Λάντεν). Οι Ταλιμπάν πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σταθμό» στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας χαρακτήρισε την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και σημείωσε: «Αυτή είναι μία ημέρα για να θυμηθούμε τα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο».

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θάνατο του Μπιν Λάντεν. Η πρόεδρος της υποεπιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου Χάιντ Χαουτάλα δήλωσε ότι θα ήταν «πολύ καλύτερα εάν λογοδοτούσε στη δικαιοσύνη».

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο συντηρητικός Πολωνός Γέρζι Μπούζεκ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θάνατο του Μπιν Λάντεν. «Ξυπνήσαμε σε ένα κόσμο πιο ασφαλή», τόνισε.

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Βανάκερε χαιρέτισε και αυτός την επιχείρηση στο Πακιστάν. «Η εξόντωση του Μπιν Λάντεν, ο οποίος έδωσε την εντολή για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, είναι ένα ιστορικό βήμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τόνισε.

Στη Στοκχόλμη, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι ο κόσμος θα είναι «καλύτερος» μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ τόνισε ότι παρά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, η χώρα θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν. «Η Αλ-Κάιντα επλήγη σήμερα, αλλά δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί», τόνισε η Γκίλαρντ.

Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ, στρατεύματα της οποίας συμμετέχουν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν από το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Στο Τόκιο, ο ιάπωνας υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει την ασφάλεια των στρατιωτικών της βάσεων για να αντιμετωπίσει πιθανά αντίποινα.

Την ικανοποίησή της για το θάνατο του Μπιν Λάντεν εξέφρασε μια από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο για τις Αμερικανο-ισλαμικές Σχέσεις (CAIR), η οποία εκτιμά ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον απειλή.

Ικανοποίηση για τον θάνατο του σαουδάραβα ηγέτη της Αλ Κάιντα εξέφρασε και το Ισραήλ.

«Το κράτος του Ισραήλ συμμερίζεται τη χαρά του αμερικανικού λαού μετά την εξόντωση του Μπιν Λάντεν» , επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη νίκη αυτή της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των κοινών αξιών των δημοκρατικών χωρών που μάχονται κατά της τρομοκρατίας»,
προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε πως η εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα αποτελεί «μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον ελεύθερο κόσμο που αναπνέει πλέον καλύτερα μετά την τιμωρία που επιβλήθηκε με καθυστέρηση στον Μπιν Λάντεν».

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν τόνισε πως το Ισραήλ κερδίζει από τον θάνατο του Μπιν Λάντεν. Επίσης, υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για την εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα μισή ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα.

Καλά νέα για την ειρήνη, χαρακτήρισε τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν κοντά στο Ισλαμαμπάντ δικαιολογεί την ανησυχία της Ινδίας, η οποία θεωρεί ότι το Πακιστάν προσφέρει «καταφύγιο» στους τρομοκράτες, δήλωσε ο ινδός υπουργός Εσωτερικών Π. Τσινταμπαράν.

«Επισημάναμε με μεγάλη ανησυχία το κομμάτι της ανακοίνωσης του προέδρου Ομπάμα, στο οποία ανέφερε ότι η επιχείρηση διεξήχθη στο Αμποταμπάντ, στο εσωτερικό του Πακιστάν», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργού.

«Το γεγονός αυτό ενισχύει την ανησυχία μας για το ότι τρομοκράτες από διαφορετικές οργανώσεις βρίσκουν καταφύγιο στο Πακιστάν»,
πρόσθεσε.

Στην Καμπούλ, ο πρώην πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, γιατί είναι ένας αγώνας «υπό τους Αφγανούς».

Ο Ζαΐφ, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Ισλαμαμπάντ από πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν και είχε οδηγηθεί σε φυλακή του Γκουαντανάμο, τόνισε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δείχνει ότι η αμερικανική παρουσία είναι μια «άδικη κατοχή».

Ο Ζαΐφ αφέθηκε ελεύθερος το 2005 και πρόσφατα το όνομά του αφαιρέθηκε από τον αμερικανικό κατάλογο με τα ονόματα τρομοκρατών.

Δημ. Δρούτσας: «Συνεχίζεται η προσπάθεια κατά της διεθνούς τρομοκρατίας»

Με αφορμή την ανακοίνωση για το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε τα εξής:

«Η διεθνής τρομοκρατία είναι ένα απεχθές φαινόμενο, μια συνεχής απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που υπονομεύει τις προοπτικές των κοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο για ευημερία και ανάπτυξη. Με το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν η τρομοκρατία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Ο αγώνας όμως δεν τελειώνει εδώ. Η διεθνής κοινότητα, πέρα από θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτικούς υπολογισμούς, οφείλει ενωμένη να συνεχίσει τη διεθνή προσπάθεια, για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα.»

Οι αντιδράσεις των ισλαμιστών

Από τη δυσπιστία μέχρι την οργή και την εκτόξευση απειλών εναντίον της Αμερικής κινούνται οι πρώτες αντιδράσεις στις ιστοσελίδες των ισλαμιστών για την ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ινστιτούτα SITE και Jihadology, οι χρήστες των ιστοσελίδων αυτών βρίσκονται υπό το σοκ της ανακοίνωσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα του θανάτου του ιδρυτή της Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια επιχείρησης αμερικανικής ομάδας κρούσης κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

«Εάν είναι αλήθεια, είναι μία στιγμή ντροπής για τον πακιστανικό λαό, που δεν κατόρθωσε να προστατεύσει έναν ήρωα του Ισλάμ. Είναι μία μαύρη ημέρα για μας», αναφέρεται σε ένα μήνυμα.

«Εάν θέλει ο Θεός, η πληροφορία είναι εσφαλμένη. Εάν είναι αλήθεια, είναι καταστροφή», σύμφωνα με άλλο μήνυμα.

Στο φόρουμ Shumukh al-islam ένας χρήστης αναφέρει: «Τα λιοντάρια θα παραμείνουν λιοντάρια και θα συνεχίσουν στα ίχνη του Οσάμα. Ω Αλλάχ, η Αμερική δεν θα γνωρίσει την ασφάλεια, όσο δεν την έχουμε εμείς στην Παλαιστίνη».

«Ω Αλλάχ, παρακαλούμε κάνε αυτά τα νέα να μην είναι αλήθεια. Ο Θεός σε καταριέται Ομπάμα. Αμερικανοί, συνεχίζουμε να έχουμε λόγους για να κόψουμε τους λαιμούς σας»,
γράφει άλλο μήνυμα.

Άλλος χρήστης, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στις ΗΠΑ, αναφέρει: «Αυτοί οι πανηγυρισμοί είναι διασκεδαστικοί. Γιορτάστε το νέο όσο θέλετε κουφάρ [άπιστοι]. Διότι δεν θα έχετε πολύ χρόνο να το κάνετε. Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα».