Την παραίτησή της αναμένεται να υποβάλλει εντός της ημέρας η κυβέρνηση της Συρίας υπό τον πρωθυπουργό Νάτζί Οτρί και μια νέα θα σχηματιστεί εντός 24ώρου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στη Δαμασκό.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει ύστερα από τις ταραχές που συγκλονίζουν τη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες, στον απόηχο της εξέγερσης σε αρκετές χώρες του αραβικού κόσμου. Τουλάχιστον 60 άνθρωποιέχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, που είχαν ως επίκεντρο τις πόλεις Ντεράα και Λατάκκεια.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2000, αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, ύστερα από σχεδόν πέντε δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που αποστερεί τους πολίτες από την πλειοψηφία των πολιτικών ελευθεριών.

Διαδηλώσεις υπέρ του Ασαντ

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα (Τρίτη) το πρωί σε πλατεία στο κέντρο της Δαμασκού για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον πρόεδρο Ασαντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου πρόκληση από την ανάληψη της εξουσίας το 2000.

«Με το αίμα μας, τις ψυχές μας, θυσιαζόμαστε για σένα Μπασάρ», «Θεός, Συρία, Μπασάρ και αυτό είναι όλο». «Ενας, ένας, ένας, ο συριακός λαός είναι ένας», τραγουδούσαν οι διαδηλωτές που είχαν έρθει πεζή ή με λεωφορεία στην πλατεία Σαμπάα Μπαχράτ, μπροστά από την κεντρική τράπεζα, όπου φιγουράρει μια τεράστια αφίσα του αρχηγού του κράτους.

Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν σημαίες της χώρας και πορτραίτα του προέδρου, καθώς και πανό που έγραφαν: «Οχι στη θρησκευτική διαφωνία». Η Συρία είναι μια πολυθρησκευτική και πολυεθνική χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Σουνιτών που πλειοψηφούν, των Αλαουιτών που κρατούν τα ηνία της εξουσίας, των Χριστιανών και των Κούρδων. Ανάλογες συγκεντρώσεις σχεδιάζονται σε όλες της πόλεις της χώρας.