Νερό με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανακαλύφθηκε στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Company, Tepco) που τον εκμεταλλεύεται.

«Βρήκαμε νερό συγκεντρωμένο σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα», δήλωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μολυσμένο νερό βρέθηκε επίσης στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.

Η Greenpeace κάλεσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επεκτείνει την ζώνη εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, με το αιτιολογικό ότι εντόπισε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας έξω από την ισχύουσα ζώνη.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε πώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας ξεπερνούν τα 10 μικροσίβερτ την ώρα στο χωριό Ιιτάτε, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου.

«Αυτά τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλά, ώστε να απαιτείται η εκκένωση», αναφέρει η οργάνωση.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν εκκενώσει μία περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου οι μηχανικοί δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Εχουν συμβουλεύσει τους κατοίκους που διαμένουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων να μένουν μέσα στα σπίτια τους.

«Είναι σαφώς επικίνδυνο για τους ανθρώπους να παραμείνουν στο Ιιτάτε, ειδικά για τα παιδιά και τις εγκύους, τη στιγμή που μπορεί να λαμβάνουν την υψηλότερη επιτρεπόμενη ετήσια δόση ραδιενέργειας μέσα σε λίγες μόνο μέρες», λέει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας από τη ραδιενέργεια της Greenpeace, Γιαν Βαν ντε Πούτε.