Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στο κέντρο της Τρίπολης. Την ώρα πάντως που οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν καθηλώσει τα αεροπλάνα του Μουαμάρ Καντάφι, οι χερσαίες δυνάμεις του συνεχίζουν να δίνουν σκληρές μάχες με τους αντικαθεστωτικούς που δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν έδαφος. Εν τω μεταξύ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΝΑΤΟ εντείνουν τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα ξημερώματα της Τετάρτης ακούστηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο βομβαρδισμός έγινε από ένα μαχητικό, ενώ ακούστηκαν και αντιαεροπορικά πυρά.

Πρόκειται για την τέταρτη νύχτα επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων στην Λιβύη, αλλά παρά το γεγονός ότι έχουν καθηλωθεί τα μαχητικά αεροσκάφη του Μουαμάρ Καντάφι, οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα πόλεων που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Η Μισράτα κατελήφθη από τα τανκ του Καντάφι, ενώ αμφίρροπη είναι η κατάσταση στην Αζνταμπίγια, στα ανατολικά της χώρας. Επίθεση από δυνάμεις του Καντάφι δέχθηκε και η Ζιντάν, μια μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Ειδικότερα, στη Μισράτα, βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν υπάρχει νερό, τα τρόφιμα τελειώνουν και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική.

Ο Μουαμάρ Καντάφι επανεμφανίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης για να διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν παραδινόμαστε». «Θα νικήσουμε. Είμαστε έτοιμοι για τη μάχη, είτε σύντομη είτε μακράς διάρκειας και στο τέλος θα νικήσουμε. Κι αυτοί οι φασίστες που εξαπέλυσαν αυτήν την επίθεση θα καταλήξουν στα σκουπίδια της Ιστορίας» τόνισε ο Καντάφι.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήρθαν σε συμφωνία για το ρόλο του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις, ενώ και η Τουρκία φαίνεται ότι ήρε πολλές από τις αντιρρήσεις που είχε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Γκόρντον Μπράουν συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει «σημαντικό ρόλο» στην επιχείρηση. Ειδικότερα, φαίνεται πως εγκρίνεται το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί η δομή του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπό μια «πολιτική ομπρέλα» δυτικών και αραβικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, ελευθεροι αφέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί την Κυριακή στην Αζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης.

Ο Ντέιβ Κλαρκ και ο Ρομπέρτο Σμιντ από το Γαλλικό Πρακτορείο και ο Τζόε Ρέντλ από το πρακτορείο Getty Images έφτασαν στο ξενοδοχείο Rixos στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου τους περίμεναν συνάδελφοί τους.