Με σύνθημα «μαφιόζε, γελωτοποιέ παραιτήσου αμέσως» εκατοντάδες διαδηλωτές «πολιόρκησαν» το ξενοδοχείο όπου κατέλυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο Τορίνο. Η αστυνομία απομάκρυνε με γκλομπ τους διαδηλωτές, μέλη αριστερών κομμάτων και του λεγόμενου κινήματος του «μωβ λαού». Το κλίμα στην Ιταλία οξύνεται καθώς πλησιάζει η έναρξη της δίκης του Καβαλιέρε για το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετέβη στο Τορίνο για να στηρίξει τον υποψήφιο δήμαρχο της κεντροδεξιάς, Μικέλε Κόπολα, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον Πιέρο Φασίνο, από τα κύρια στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Principi di Piemonte, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και η αστυνομία προσπάθησε να τους απομακρύνει με γκλομπ.

Ο Καβαλιέρε σχολίασε ότι «η επιλογή του μαφιόζικου προπηλακισμού απέχει εντυπωσιακά από την πραγματικότητα. Ηγούμαι μίας κυβέρνησης που μέσα σε τρία χρόνια συνέλαβε 7.000 άτομα, που φέρονται να ανήκουν στην μαφία και 30 εκ των πιο επικίνδυνων νονών της».

Ως προς τους διαδηλωτές, ο Μπερλουσκόνι προσέθεσε ότι «πρόκειται πάντα για τα ίδια 300 άτομα που τον ακολουθούν παντού, για να περάσουν το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός γιουχάρεται».

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές έρευνες σε βάρος του, ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι «κάθε φορά που έχω όρεξη να επιστρέψω στο ρόλο του απλού πολίτη, μία φωνή μέσα μου μού λέει ότι δεν πρέπει να παραδώσω την χώρα σε μία αριστερά που είναι ακόμη κομμουνιστική σε όλες της τις εκφράσεις, αρχίζοντας από όσους θα έπρεπε να διαχειρίζονται την δικαιοσύνη».

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός στις 6 Απριλίου καλείται να παρουσιαστεί ενώπιον των δικαστών του Μιλάνου για την έναρξη της δίκης του για το λεγόμενο «Ρούμπιγκεϊτ». Οι δικαστικοί της ιταλικής συμπρωτεύουσας δεν αποδέχθηκαν το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης Καβαλιέρε για αναβολή της ημερομηνίας της πρώτης δικάσιμου.

Η ιταλική κεντροδεξιά, παρά ταύτα, θα προσπαθήσει να ευνοήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό δια της κοινοβουλευτικής οδού. Την επόμενη εβδομάδα η Βουλή αναμένεται να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να αποφανθεί άμεσα αν για την υπόθεση «Ρούμπι» πρέπει να θεωρηθεί αρμόδια η τακτική Δικαιοσύνη ή το ειδικό «δικαστήριο υπουργών».