Δριμεία κριτική στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επέτρεψε την επέμβαση στη Λιβύη, άσκησε πριν από λίγο ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για «μεσαιωνική σταυροφορία».
«Το ψήφισμα είναι ελλιπές και ελαττωματικό, καταστρέφει τα πάντα και θυμίζει μεσαιωνική έκκληση σε σταυροφορία, ουσιαστικά επιτρέπει την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα» δήλωσε ο Πούτιν.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία δεν υποστήριξε το ψήφισμα αυτό γιατί είχε πολλές ενστάσεις και πρόσθεσε ότι φυσικά δεν ανταποκρίνεται στα δημοκρατικά κριτήρια το καθεστώς Καντάφι, όμως αυτό δεν δίνει δικαίωμα σε άλλες χώρες να επεμβαίνουν σε εσωτερικές συγκρούσεις.

«Κατά καμία παράμετρο το λιβυκό καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας, αυτό είναι ολοφάνερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να επέμβουμε στις εσωτερικές πολιτικές, έστω και ένοπλες συγκρούσεις, από το εξωτερικό, υπερασπιζόμενοι μία από τις πλευρές», δήλωσε σε κατηγορηματικούς τόνους, τροφοδοτώντας ακόμη εντονότερα σχόλια και σενάρια για εσωτερικές διαφωνίες στους χειρισμούς της ρωσικής ηγεσίας.

«Η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν ασκεί την εξωτερική πολιτική, αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά προσωπική γνώμη υπάρχει» είπε ο Πούτιν, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι και ο ίδιος πιθανώς διαφώνησε με την
άποψη της αποχής από την ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα στη Λιβύη, οι αντικαθεστωτικοί καλωσορίζουν τα αεροπορικά πλήγματα από τις ξένες δυνάμεις εναντίον του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι, όμως δεν θέλουν να επέμβουν στον πόλεμο ξένα χερσαία στρατεύματα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Η επιτροπή απορρίπτει το να έρθουν επιτόπου ξένα στρατεύματα, όμως ενθαρρύνουμε το βομβαρδισμό του στρατού του Καντάφι» δήλωσε στη Βεγγάζη ο Αχμεντ Ελ – Χάσι, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Στόχος των εξεγερμένων εξακολουθεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όμως θέλουν να τον πετύχουν χωρίς ξένη επιθετική δράση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.