Με τη Γαλλία και τη Βρετανία να έχουν τον πρώτο λόγο στις επιχειρήσεις, οι ΗΠΑ παραμένουν για την ώρα στο περιθώριο της επέμβασης στη Λιβύη, δηλώνουν πάντως έτοιμες να συμβάλλουν και αυτή.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από τη Βραζιλία το Σάββατο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει. «Έχουμε ισχυρή συναίνεση και σαφή θέληση», είπε αναφερόμενος στις συμμαχικές δυνάμεις.

«Ο λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευτεί και, ενώ δεν υπάρχει άμεσο τέλος στη βία, ο συνασπισμός μας είναι έτοιμος να δράσει αμέσως», υπογράμμισε.

Σε υψηλότερους τόνους, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υπογράμμισε από το Παρίσι ότι, αν αφήνονταν ανεξέλεγκτος ο Μουαμάρ Καντάφι θα φέρονταν με ανείπωτη ωμότητα.

Η υπουργός επανέλαβε ακόμη ότι δεν θα αναπτυχθούν στη Λιβύη χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις κάτι που είχε υπογραμμίσει και ο Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομο διάγγελμα την Παρασκευή.

Στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Στη Μεσόγειο πλέουν αντιτορπιλικά, σκάφη υποστήριξης, αποβατικά όπως και υποβρύχια.