Με κάθε μέσο από αέρος, πυραυλικές επιθέσεις και συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων, οι δυτικές χώρες σφυροκοπούν τη Λιβύη σε μία προσπάθεια να εξαρθρώσουν την αεράμυνα της χώρας. Οι επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου με τις πρώτες αποστολές γαλλικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης και συγκεκριμένα πάνω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Αργά το απόγευμα αναφέρθηκαν τα πρώτα χτυπήματα από γαλλικά πυρά κατά στόχων (αρμάτων μάχης και οχημάτων) στο έδαφος για να ακολουθήσει και η συμμετοχή της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επέμβαση.

Την ίδια ώρα στην ανατολική Μεσόγειο έχουν συγκεντρωθεί ή αναμένονται ισχυρές δυνάμεις από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση που ονομάστηκε «Αυγή της Οδύσσειας» (Odyssey Dawn).

Μαζικές πυραυλικές επιθέσεις

Ήδη από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage (αρχικά από ένα ζευγάρι, αργότερα περί τα 20) βρίσκονταν μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης ενώ είχαν στόχο και την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών. Συμμετείχε ακόμα και ένα γαλλικό AWACS.

Αργά το απόγευμα άρχισαν και οι πρώτες επιθέσεις των γαλλικών αεροσκαφών κατά στόχων στο έδαφος. Χτυπήθηκαν άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όλα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας διευκρίνισε ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100 με 150 χιλιομέτρων γύρω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. Πάντως αμερικανικές πηγές σημείωναν ότι δεν προβλέπονται επιχειρήσεις γύρω από τη Βεγγάζη.

Όπως επιβεβαίωσε από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με 112 πυραύλους Tomahawk κατά 20 στόχων. Ανάμεσα τους ήταν εγκαταστάσεις αεράμυνας έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη Μισράτα. Μιλά ακόμα και για ηλεκτρονικές επιθέσεις με σκοπό την αδρανοποίηση της αεράμυνας της Λιβύης.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, επισημαίνουν αξιωματούχοι, κατέστρεψαν στόχους που θα μπορούσαν να απειλήσουν τους πιλότους των συμμαχικών δυνάμεων. Επιπλέον, διαβεβαίωσαν εκ νέου ότι δεν υπάρχουν αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη.

Στις επιθέσεις, που έγιναν από τα αμερικανικά σκάφη και υποβρύχια στην ανατολική Μεσόγειο, συμμετείχαν και βρετανικά σκάφη.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η τηλεόραση της Λιβύης αναφέροντας την «επίθεση των σταυροφόρων» κατά περιοχής όπου βρίσκονται άμαχοι, σε μία προφανή αναφορά στους Δυτικούς. Στη περιοχή σπεύδουν και ασθενοφόρα, σημείωσε η τηλεόραση. Ανέφερε ακόμα ότι χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων στη Μισράτα.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας θα αρχίσουν τις επιχειρήσεις, κατά τα φαινόμενα τις επόμενες μέρες και ώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει ισχυρή παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και, κατά πληροφορίες, τις πρώτες ώρες ή ημέρες θα υποστηρίξουν με πυραύλους την αεράμυνα της Λιβύης ή άλλες απειλές κατά των συμμαχικών αεροσκαφών. Συνολικά 25 αμερικανικά και άλλα συμμαχικά σκάφη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ακόμη έγινε γνωστό, την Κυριακή αναχωρεί για την Λιβύη το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ.

Το Al Arabiya ανέφερε μάλιστα ότι και ιταλικά αεροσκάφη μετέχουν στις πρώτες αποστολές στη Λιβύη, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ιταλία παρέχει μόνο υποστήριξη στις επιχειρήσεις μέσω των επτά βάσεων που έχει διαθέσει στις συμμαχικές δυνάμεις ενώ πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η ΝΑΤΟϊκή βάση του Αβιάνο σαν το συντονιστικό κέντρο όλων των επιχειρήσεων.