Με αποστολή διασωστικών ομάδων απαντά η διεθνής κοινότητα στην καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία μετά τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε. ΗΠΑ, Αυστραλία, Ασία και Ευρώπη θέτουν σε ετοιμότητα συνεργεία, ενώ η Μόσχα εμφανίζεται ανοικτή σε αίτημα του Τόκιο να αυξήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ιαπωνία εν όψει πιθανών ελλείψεων ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό.

Ομάδες Αμερικανών διασωστών αναχώρησαν σήμερα για την Ιαπωνία προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιζώντων, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αρωγής Διεθνούς Ανάπτυξη. Μία ομάδα αναχώρησε με αεροσκάφος από τη Βιρτζίνια και πρόκειται να παραλάβει μια δεύτερη ομάδα από το Λος Άντζελες προτού συνεχίσει το ταξίδι προς την Ιαπωνία. Συνολικά, στις ομάδες αυτές συμμετέχουν 150 διασώστες και 12 εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Δύο μονάδες της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα στείλει στην Ιαπωνία και το Παρίσι ενώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, η Ιαπωνία δέχτηκε προσφορές βοήθειας από την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη και το Μεξικό. Η Αυστραλία στέλνει στην Ιαπωνία 72 ειδικούς και 22 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού ενώ οι υπόλοιπες πέντε χώρες θα συμβάλουν στον εντοπισμό επιζώντων με 145 διασώστες και 30 εκπαιδευμένους σκύλους συνολικά.

Η Ελβετία θα στείλει επίσης μια μικρή ομάδα, ενώ και η Ουκρανία προσφέρθηκε να στείλει ομάδα διασωστών στην Ιαπωνία και αν χρειαστεί ομάδες ελέγχου πυρηνικών ατυχημάτων. Ο Ερυθρός Σταυρός της Ινδονησίας θα στείλει μία εννιαμελή ομάδα να βοηθήσει στις προσπάθειες αναζήτησης θυμάτων, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού σήμερα. Οι Ιάπωνες έχουν ζητήσει και τη βοήθεια των Βρετανών.

Από πλευράς ΕΕ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της, σημειώνοντας πως «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Παράλληλα, ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι ανακοίνωσε την άμεση αποστολή στην Ιαπωνία μίας ομάδας από 48 διασώστες. «Προφανώς θέλουμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη στον λαό της Ιαπωνίας» τόνισε ο Κι αναγνωρίζοντας την ευγενή βοήθεια της Ιαπωνίας προς τη χώρα του στον πρόσφατο σεισμό στο Κράιστσερτς.

Φυσικό αέριο από τη Μόσχα

Το Σάββατο, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει την ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που παραδίδει στην Ιαπωνία.

Σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας καλύπτεται από τους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας, αλλά η έκρηξη στη Φουκουγιάμα ενδέχεται να μειώσει (και λόγω πιθανών προληπτικών μέτρων στους υπόλοιπους σταθμούς) την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σετσίν ανέφερε πως η Ρωσία θα αυξήσει την παροχή προς την Ιαπωνία υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 150.000 τόνους, ενώ οι ρωσικές εταιρείες Mechel και SUEK θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο να αυξήσουν και την παροχή κάρβουνου κατά 3 με 4 εκατομμύρια τόνους.