Τρεις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που προκάλεσε πέρυσι ο σεισμός της Χιλής υπολογίζεται το ύψος του τσουνάμι που αυτή τη στιγμή διασχίζει τον Κεντρικό Ειρηνικό και αναμένεται σε περίπου 10 ώρες να πλήξει τη Χαβάη και σε 14 ώρες την Καλιφόρνια.

Οπως λέει στο «Βήμα» ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστας Συνολάκης «δεν γίνονται συχνά τόσο μεγάλοι σεισμοί. Πέρυσι στις 27 Φεβρουαρίου ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή προκάλεσε τσουνάμι το οποίο σε ορισμένα σημεία έφτανε τα 16 μέτρα». Ο κ. Συνολάκης μάλιστα βρισκόταν από τις πρώτες ώρες στην περιοχή για να μελετήσει το φαινόμενο.

Αυτή την ώρα, οι μετρήσεις του κύματος στην ανοιχτή θάλασσα του Κεντρικού Ειρηνικού δείχνουν ότι το τσουνάμι αυτό μπορεί να φτάσει στις ακτές της Χαβάης και της Καλιφόρνιας τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Χιλής. Δεν αποκλείεται δηλαδή να ξεπεράσει ακόμη και της Ινδονησίας, όπου το τσουνάμι από τον σεισμό των 9,3 Ρίχτερ είχε φτάσει τα 30 μέτρα.

Ενα τρίτο τσουνάμι αναμένεται να «χτυπήσει» και το Νότιο Ειρηνικό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το μέγεθός του. «Αυτή τη στιγμή τρέχουμε τα μοντέλα και προσπαθούμε να βρούμε ποιο θα είναι το τελικό ύψος του κύματος σε κάθε κατεύθυνση. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα πρέπει να εκκενωθεί η Καλιφόρνια. Μέσα στις επόμενες δέκα ώρες θα πρέπει οι αρχές της πολιτείας να πάρουν την απόφαση. Αν οι αρχικές εκτιμήσεις που έχουμε είναι τελικά οι σωστές θα πρέπει να γίνει εκκένωση», καταλήγει ο κ. Συνολάκης.

Οσο για το αν ο σεισμός στην Ιαπωνία θα πυροδοτήσει σεισμούς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ο κ. Συνολάκης σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα προκαλέσει ένταση της σεισμικής δραστηριότητας διότι παρακολουθούμε σεισμούς μόνο τα τελευταία 80 χρόνια. Μπορούμε να πούμε ότι θα επηρεάσει τοπικά την περιοχή αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί σε παγκόσμια κλίμακα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας κ. Ακης Τσελέντης υποστηρίζει ότι «η Γη θα πάλλεται σαν καμπάνα για πολλά χρόνια». Σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί τους επόμενους μήνες να ενεργοποιηθούν ώριμα προς ενεργοποίηση ρήγματα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η μέση σεισμικότητα του πλανήτη θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Ενας τόσο μεγάλος σεισμός μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη», αναφέρει.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και ότι έχει καιρό να κάνει μεγάλο σεισμό. Ωστόσο, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα διότι, όπως λέει ο ίδιος, «μάς σώζει το γεγονός ότι οι περισσότερες δονήσεις γίνονται στη θάλασσα».

Στην Ιαπωνία, λίγο έως πολύ, ανέμεναν εδώ και χρόνια έναν σεισμό αυτού του μεγέθους. «Είχε συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια. Τον περίμεναν. Είχε μικρό εστιακό βάθος και τεράστιο μέγεθος. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο κι αν γινόταν θα είχαμε πολλούς νεκρούς. Είναι μάθημα για όλους αυτός ο σεισμός διότι μας δείχνει πώς με σωστή αντισεισμική προστασία δεν δημιουργούνται προβλήματα. Με 8,8 Ρίχτερ ελάχιστα κτίρια κατέρρευσαν», δηλώνει ο κ. Τσελέντης.

Το τσουνάμι, σημειώνει ο καθηγητής, ήταν αναμενόμενο. «Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό οπότε ήταν αναμενόμενο να έχουμε τεράστιες μετατοπίσεις στον βυθό», εξηγεί. Προβλέπει μάλιστα ότι οι επιπτώσεις από το τσουνάμι θα είναι μεγάλες και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, από τη Ρωσία έως τη Λατινική Αμερική.