Σάλο προκάλεσε η απόφαση ενός καθηγητή ψυχολογίας στο φημισμένο πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο να ενισχύσει το μάθημα του για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα με μια ζωντανή επίδειξη γυναικείου οργασμού, η οποία μάλιστα επετεύχθη με την χρήση… μηχανοκίνητου σεξουαλικού βοηθήματος!

Την επίδειξη παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 προπτυχιακοί φοιτητές στο πλαίσιο της διάλεξης του καθηγητή Τζον Μπέιλι, με θέμα τον γυναικείο οργασμό, την ύπαρξη ή μη του λεγόμενου σημείου G, καθώς και την γυναικεία εκσπερμάτιση. Η διαδικασία διήρκεσε μόλις τρία λεπτά όμως ήταν αρκετή για να προκαλέσει πολλαπλούς οργασμούς στη γυναίκα που πήρε μέρος στην επίδειξη, αλλά και σφοδρότατες αντιδράσεις από (ορισμένους) φοιτητές που παρευρέθησαν και, κυρίως, από τους γονείς τους, οι οποίοι καταβάλλουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια τον χρόνο στο εν λόγω πανεπιστήμιο για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Ο καθηγητής είχε προσκαλέσει τον παραψυχολόγο Κεν Μελβόιν – Μπεργκ και τρεις βοηθούς του για να παρακολουθήσουν το μάθημα, στο οποίο έχουν εγγραφεί αυτό το εξάμηνο συνολικά 600 φοιτητές. Στο τέλος του μαθήματος οι ειδικοί συνεργάτες του κ. Μελβόιν – Μπεργκ, το ζεύγος Τζιμ Μάρκους και Φέιθ Κρολ, εφάρμοσαν στην πράξη την ακαδημαϊκή διάλεξη προχωρώντας σε ζωντανή σεξουαλική επίδειξη με ένα υψηλής ισχύος ερωτικό βοήθημα αξίας 120 ευρώ – αφού φυσικά πρώτα προειδοποίησαν τους φοιτητές για το τί επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Μόρτον Σαπίρο ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για την «κακή κρίση» του καθηγητή Μπέιλι και τόνισε ότι το πανεπιστήμιο ξεκίνησε έρευνα για το ζήτημα. Ο ίδιος ο καθηγητής δήλωσε ότι αν και δεν είχε πρόθεση να εξοργίσει τους γονείς, επέτρεψε την επίδειξη επειδή πιστεύει ότι «οι φοιτητές είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικες». Στην συνέχεια όμως υποχρεώθηκε κι αυτός με την σειρά του να ζητήσει συγγνωμη, αποδεχόμενος ότι η επιλογή του «έβλαψε την φήμη» του πανεπιστημίου όπου εργάζεται.