Νέα επιστημονική έρευνα από τη Βρετανία αποκαλύπτει τώρα πως οι αντρες είναι αυτοί που συνήθως υποφέρουν από το ενοχλητικό ροχαλητό της συντρόφου τους, κι όχι αντίστροφα, όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εσεξ μελέτησαν 14.000 ζευγάρια κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και τα αποτελέσματα ήταν αναπάντεχα: το 30% των αντρών διαμαρτυρήθηκε πως η σύντροφος τους ροχαλίζει το βράδυ και δεν τους αφήνει να κοιμηθούν, με το αντίστοιχο ποσοστό των… διαμαρτυρόμενων γυναικών να είναι μόλις 20%.

Ειδικοί σε ζητήματα ύπνου λένε ότι εκατομμύρια γυναίκες στο κόσμο έχουν πρόβλημα ροχαλητού, αλλά ντρέπονται να το παραδεχτούν. Κάπως έτσι φαίνεται πως ξεκίνησε μια νέα μόδα στα ζευγάρια, που ονομάζεται… χωριστά κρεβάτια. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέιλι Μέιλ», το 25% των ζευγαριών στη Βρετανία επιλέγει ως λύση στην περίπτωση του ροχαλητού τον…καναπέ ή το διαφορετικό κρεβάτι (ίσως και… διαφορετικό δωμάτιο) για τον ένα από τους δύο συζύγους. Υπάρχει όμως και το συντριπτικό υπόλοιπο ποσοστό, το 75% των ερωτηθέντων: αυτοί ή αυτές, μένουν ξάγρυπνοι ή ξάγρυπνες όλο το βράδυ ακούγοντας τον σύντροφό τους να ροχαλίζει.

Έξι στα 10 ζευγάρια στη Βρετανία επηρεάζεται αρνητικά από το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ 1 στα 20 μελετά το ενδεχόμενο χωρισμού λόγω ροχαλητού. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα θύματα αυτής της ενοχλητικής συνήθειας στερούνται περίπου 70 λεπτά ύπνου κατά μέσον όρο κάθε βράδυ, δηλαδή οκτώ ώρες μέσα στην εβδομάδα.