Λιγότερο σεξ κάνουν οι Αμερικανοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης και πλέον αξιόπιστης έρευνας που έγινε σε 5.300 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και η μελέτη δεν ρίχνει φως στις αιτίες του φαινομένου, οι αριθμοί μιλούν για ξεκάθαρη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας στις τάξεις των ατόμων ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυτή την τάση έχει παίξει σημαντικό ρόλο η έμφαση που δίνεται πλέον στην αποχή από το σεξ πριν τον γάμο ή την έστω την ενηλικίωση στην Αμερική. Άλλοι εκτιμούν ότι η ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η ανησυχία που μεταδίδουν στα παιδιά τους γονείς που έχουν δει την κρίση του AIDS να εκτυλίσσονται, αποτελούν βασικούς παράγοντες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η γενιά εφήβων και νέων παρουσιάζει μικρότερη τάση για πειραματισμό με τα ναρκωτικά ή το σεξ.

Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία τα άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών που δηλώνουν ότι είχαν κάποιο είδος σεξουαλικής επαφής έχει πέσει από το 78% στο 72%. «Αν και η μείωση μοιάζει μικρή, αλλά είναι σημαντική», λέει δόκτωρ Αντζάνι Σάντρα του κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών. Αν και αρνήθηκε να εικάσει τους λόγους της μείωσης, η δόκτωρ Σάντρα υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να ψάξουμε για σχετικές τάσεις πριν από το 2002 διότι οι προηγούμενες έρευνες δεν συγκέντρωναν λεπτομερή στοιχεία για τα διάφορα είδη σεξ.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που υπάρχουν για την κολπική διείσδυση μεταξύ μη παντρεμένων εφήβων δηλώνουν μια σταθερή πτώση ήδη από το 1988.
Η μελέτη περιελάμβανε όμως στοιχεία και για μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες. Βασίστηκε σε συνεντεύξεις περίπου 13.500 άντρών και γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών και διεξήχθη μεταξύ 2006 και 2008. τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με παρόμοια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2002.