Τουλάχιστον 65 νεκροί και περίπου 200 εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Κράιστσερτς, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες. «Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την πιο ζοφερή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Από τον δεύτερο αυτό σεισμό που πλήττει την πόλη, ξέσπασαν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της πόλης. Η δόνηση σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτα, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους.

Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 κατοίκων ως εμπόλεμη ζώνη. «Θα υπάρχουν νεκροί, πολλοί τραυματίες, πολύς πόνος σε αυτή την πόλη», είπε τηλεφωνικώς στην αυστραλιανή τηλεόραση ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε έναν ουρανοξύστη, όπου στεγάζονται γραφεία, ενώ οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά εκεί των τραυματιών.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Στην περιοχή σημειώθηκαν χιλιάδες μετασεισμοί. Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην ινδόαυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το υπέδαφος στο Κράιστσερτς είναι σαθρό με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευτεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο. Κατά συνέπεια «καταπίνει» ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος και «εξαφανίζει» αυτοκίνητα.

Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμη ότι έχουν ξηλωθεί σωλήνες ύδρευσης, ενώ το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος ενός μέτρου. Το τοπικό κανάλι έδειξε σώματα να ανασύρονται μέσα από συντρίμμια στο κέντρο της πόλης, αλλά και δεν διασαφηνίστηκε αν υπήρχε κάποιος νεκρός ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η δόνηση προκάλεσε πολλές απώλειες, καθώς συνέβη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Ο δήμαρχος της πόλης κήρυξε το Κράιστσερτς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για πολλούς νεκρούς. «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες για έναν αριθμό θυμάτων, αλλά δεν είμαστε σε θέση να τις επιβεβαιώσουμε», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Μπιλ Ινγκλις.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και βάθος 5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Το Κράιστσερτς είχε χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο πριν από πέντε μήνες με δόνηση έντασης 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά τα έργα αποκατάστασης των ζημιών παρεμποδίστηκαν σημαντικά από μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων.

Η Αυστραλία έστειλε σήμερα μία ομάδα έρευνας και διάσωσης στο Κράιστσερτς για να συνδράμει τις προσπάθειες των αρχών της Νέας Ζηλανδίας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η Νέα Ζηλανδία. «Ενδέχεται να χρειαστούν πολλές έρευνες κάτω από τα συντρίμμια», είπε η Γκίλαρντ προσθέτοντας ότι οι αρχές του Κράιστσερτς κάνουν λόγο για «πολλά θύματα». Η ίδια είπε ότι οι εικόνες που έρχονται από το Κράιστσερτς είναι «πραγματικά σοκαριστικές: ανθρωποι να περπατούν στους δρόμους με αίμα να τρέχει από το κεφάλι και το πρόσωπό τους».